Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Αυτόφωρο για μη έκδοση αποδείξεων και απόκρυψη ΦΠΑ, αυστηρότατες ποινές για φοροφυγάδες.....

Αυτόφωρο για μη έκδοση αποδείξεων και απόκρυψη ΦΠΑ, αυστηρότατες ποινές για φοροφυγάδες, επιβολή φόρου ακόμη και αν δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση, καθιέρωση φορολογικού εισαγγελέα, πληρωμή ΦΠΑ σε μηνιαίες δόσεις, θέσπιση της φοροκάρτας, ενδελεχής έλεγχος σε Ελληνες που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, κατάργηση εφοριών και διαγραφή 24 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι μερικά μόνο από τα 21 μέτρα«φωτιά» που περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Με το ίδιο νομοσχέδιο μειώνεται στο 20% η φορολογία των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων, βελτιώνεται ο τρόπος φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών, ενώ προβλέπεται ο συμψηφισμός της καταβολής ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις με τα χρέη του Δημοσίου προς αυτές. Το νομοσχέδιο έχει στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση της ικανότητας είσπραξης φόρων, την αναδιάρθρωση των δομών και των διαδικασιών των φορολογικών υπηρεσιών αλλά και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ως τα τέλη Ιανουαρίου.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο υπουργείο Οικονομικών «κλείδωσαν» μια σειρά μέτρα που στόχο έχουν να κάνουν δύσκολη τη ζωή των φοροφυγάδων και να βελτιώσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού. «Το Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει κατ΄ αποκλειστικότητα τα σημαντικότερα σημεία του φορολογικού νομοσχεδίου. Φορολογικός εισαγγελέας
Σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου, θεσπίζεται αυτόφωρη διαδικασία για λήπτες πλαστών και εικονικών τιμολογίων, μη έκδοση φορολογικών στοιχείων (αποδείξεις, τιμολόγια κτλ.) και μη απόδοση ΦΠΑ από ένα ύψος και πάνω. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στη φορολογική συμμόρφωση των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων καθώς θα συνδυαστεί με αυστηροποίηση των υφιστάμενων ποινών. Μάλιστα το νομοσχέδιο θα προβλέπει την καθιέρωση φορολογικού εισαγγελέα, ενώ για πρώτη φορά θα λειτουργήσει ειδικό Σώμα Φορολογικών Διαιτητών που θα υπάγονται στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Δικαιοσύνης με στόχο την άμεση επίλυση φορολογικών διαφορών και υποθέσεων. Οπως αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς, «οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του μήνασυμπληρώνουν το θεσμικό πλαίσιο που έχουμε δημιουργήσει και ενισχύουν σημαντικά τις δυνατότη τές μας για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και υλοποίηση των στόχων στα έσοδα». Από τη μεριά του ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι.Καπελέρης εκτιμά ότι «τα μέτρα που θα εφαρμοστούν με την ψήφιση του νέου νόμου θα βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ικανότητα των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών να εισπράξουν περισσότερα έσοδα».

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών έκανε δεκτό το αίτημα επαγγελματιών να πληρώνουν τον ΦΠΑ σε δόσεις. Η απόφαση είναι να καταβάλλεται το 40% τον πρώτο μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και τα υπόλοιπα τους δύο επόμενους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου