Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Με μια πρόταση ολίγων λέξεων ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου άναψε τη Δευτέρα το πράσινο φως στο υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει....

Με μια πρόταση ολίγων λέξεων ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου άναψε τη Δευτέρα το πράσινο φως στο υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για τη δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο των εισοδημάτων και των φορολογικών στοιχείων όλων των Ελλήνων. Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης αν συμφωνεί με τη δημοσιοποίηση των εισοδημάτων των φορολογουμένων στο Ιnternet απάντησε: «Θεωρώ ότι είναι μια πράξη που θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή και να χτυπήσουμε και ανισότητες που υπάρχουν στη χώρα μας».

Ωστόσο όλα τα παραπάνω για να συμβούν θα πρέπει να γνωμοδοτήσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών εξηγεί στο «Βήμα» ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί με γνώμονα την απάντηση της συγκεκριμένης αρχής, η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο στο συγκεκριμένο θέμα που έχει προκύψει. Ο νόμος για τη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί στις εφορίες ισχύει από το 1994 αλλά ουδέποτε ετέθη σε ουσιαστική εφαρμογή.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί από τον Απρίλιο του 2010 περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία επικαιροποιήθηκε ο αρχικός νόμος ώστε να δημοσιοποιούνται φορολογικά στοιχεία νομικών και φυσικών προσώπων όχι μόνο σε λίστες εφοριών αλλά και στο Διαδίκτυο. Το υπουργείο Οικονομικών, για να ξεπεράσει τον σκόπελο του φορολογικού απορρήτου, θέτει υπόψη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ορισμένες ασφαλιστικές δικλίδες, όπως π.χ. αυτοί που θα έχουν πρόσβαση να είναι πιστοποιημένοι χρήστες του συστήματος Τaxis και να μην μπορούν να βλέπουν κάθε μήνα πάνω από 10-20 ονόματα με στοιχεία φορολογουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου