Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Τσουνάμι ακρίβειας σε ψωμί - ζυμαρικά....;


Το καρβέλι θα φτάσει στο 1 ευρώ (από 70-80 λεπτά σήμερα), καθώς τα άλευρα έχουν ανατιμηθεί 15%-25%. Στελέχη αλευροβιομηχανιών, επιχειρήσεων τροφίμων και αρτοποιοί μιλάνε στο «Εθνος» και κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις, καθώς εκτιμούν ότι οι τιμές των σιτηρών
  

Σκάει «τσουνάμι» ανατιμήσεων σε βασικά τρόφιμα όπως ψωμί, ζυμαρικά, είδη σφολιάτας και ζαχαροπλαστικής, καθώς και στα άλευρα. Προϊόντα που έχουν πρώτες ύλες τα σιτηρά, τα δημητριακά και το καλαμπόκι, αλλά και οι ζωοτροφές, ακριβαίνουν σταδιακά από το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, με πρόσχημα τη διεθνή κρίση των αγροτικών προϊόντων.

Τσουνάμι ακρίβειας σε ψωμί - ζυμαρικά Στελέχη των αλευροβιομηχανιών, επιχειρήσεων τροφίμων και αρτοποιοί κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις, καθώς εκτιμούν ότι οι τιμές των σιτηρών το επόμενο δίμηνο θα συνεχίσουν την ανοδική κούρσα ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2008, της προηγούμενης διατροφικής κρίσης.
Πρώτα στη λίστα των αυξήσεων είναι τα άλευρα, των οποίων οι τιμές έχουν πάρει πάνω 15% με 25%. Το τσουβάλι των 50 κιλών έχει φτάσει ήδη τα 28 με 30 ευρώ από 22 με 24 ευρώ, όπως σημειώνουν αλευροβιομήχανοι.
Το κόστος αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να μετακυλιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στους αρτοποιούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «θα είναι δύσκολο να το... σηκώσουν». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το ψωμί θα ανατιμηθεί. Το καρβέλι σήμερα πωλείται προς 70 με 80 λεπτά. «Εφιαλτικά» σενάρια αλευροβιομηχάνων, θέλουν στην περίπτωση που συνεχιστεί το... ράλι στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, να φτάνει στα 90 λεπτά με 1 ευρώ.
Επιβάρυνση γνωρίζουν και οι επιχειρήσεις τροφίμων και ιδίως αυτές που παράγουν ζυμαρικά, είδη σφολιάτας και πίτας αλλά και ζαχαροπλαστικής. Στελέχη τους τονίζουν ότι «είναι δύσκολο να κρατηθούν οι ανατιμήσεις, αν και θα καταβληθεί προσπάθεια για την απορρόφηση μέρους αυτών».
Αλευροβιομήχανοι αποδίδουν τις ανατιμήσεις στη φρενήρη πορεία των τιμών των σιτηρών και του καλαμποκιού.
«Το μαλακό σιτάρι που χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή ψωμιού έχει φτάσει στα επίπεδα των 32 λεπτών το κιλό, από 15 λεπτά που ήταν τον Ιούλιο. Οι ελάχιστες ποσότητες που διαθέτουν έμποροι και λίγοι παραγωγοί πωλούνται για... χρυσάφι», σχολιάζουν μάνατζερ μύλων αλέσεως σιτηρών.
Ανάλογη πορεία ακολουθεί και το σκληρό σιτάρι: «Το σκληρό που χρησιμοποιείται κυρίως για ζυμαρικά έχει φτάσει στα 30 λεπτά από 11 με 12 λεπτά το κιλό το καλοκαίρι. Η τιμή του έχει υπερδιπλασιαστεί», συνεχίζουν οι ίδιοι και προβλέπουν πως τον Φεβρουάριο με τον Μάρτιο οι τιμές θα ανέβουν ίσως και στα 40 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου