Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Εκτός περαίωσης όσοι έχουν περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ....




Το υπουργείο Οικονομικών με νέα απόφαση του κρτατάει σε εφεδρεία την υπαγωγή των ελευθέρων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ στη ρύθμιση για την περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών χρήσεων.

Κρίνοντας πως αυτό θα ήταν πρόωρο το υπουργείο Οικονομικών δεν συμπεριέλαβε την επέκταση της ρύθμισης στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου, το μέτρο δεν εγκαταλείπεται και θα επανεξετασθεί όταν προκύψει ανάγκη.
Σημειώνεται πως το άρθρου 4 του νόμου 3888/2010 για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων προβλέπει ότι στερούνται του δικαιώματος της περαίωσης «οι υποθέσεις επιτηδευματιών φυσικών προσώπων τα οποία, με βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου 2008, υπόκεινται σε φορολόγηση για την ακίνητη περιουσία».
Έτσι, επιτηδευματίες από όλη τη χώρα (έμποροι, βιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ.), των οποίων η προσωπική ακίνητη περιουσία σύμφωνα με το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ 2008 υπερέβαινε τις 400.000 ευρώ, δεν έχουν το δικαίωμα να προβούν σε περαίωση των εκκρεμών επαγγελματικών φορολογικών τους υποθέσεων.
Η συγκεκριμένη διάταξη είχε επικριθεί ως άδικη και αντισυνταγματική, καθώς συσχέτιζε θέματα όπως την επαγγελματική δραστηριότητα με την προσωπική περιουσιακή κατάσταση του επιτηδευματία.
Με την υπαγωγή στην ρύθμιση ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ (όταν αυτή αποφασισθεί), αναμένεται πως ακόμη 200.000 φορολογούμενοι θα ενταχθούν στην περαίωση, με τα προσδοκώμενα έσοδα να υπολογίζονται σε 600 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου