Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Κώστας Κόλλιας: «Διεκδικούμε τη διατήρηση του παραρτήματος ΙΚΑ Νεμέας»





Ερώτηση προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας κατέθεσε στο Κοινοβούλιο ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας του παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στη Νεμέα. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Έπειτα από ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Νεμέας, το οποίο έφτασε στο γραφείο μου, θεώρησα υποχρέωσή μου να θέσω υπ’ όψιν των συναρμόδιων Υπουργών το ζήτημα της ενδεχόμενης αναστολής της λειτουργίας του παραρτήματος του ΙΚΑ στη Νεμέα και να τους παρουσιάσω διεξοδικά τα προβλήματα που θα δημιουργούσε μία τέτοια προοπτική.
Όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο, ο πληθυσμός που εξυπηρετείται από το εν λόγω παράρτημα πλησιάζει τις 10.000, ενώ 3.500 επιχειρήσεις και οικοδομοτεχνικά έργα έχουν συναλλαγές με το ΙΚΑ Νεμέας. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί ηλικιωμένοι συνταξιούχοι, οι οποίοι ήδη μετακινούνται από τα γύρω χωριά, τώρα θα αναγκάζονται να διανύουν διπλάσια απόσταση προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Το κόστος, ιδιαίτερα με τις περικοπές που έχουν υποστεί οι συντάξεις, είναι δυσβάσταχτο, οι κίνδυνοι δε για την υγεία αυτών των ηλικιωμένων ανθρώπων πολλαπλασιάζονται, λόγω της ταλαιπωρίας που θα υφίστανται κατά τις μετακινήσεις.
Πέρα από την καθαρά ανθρωπιστική πτυχή του προβλήματος, είναι αυτονόητο ότι τυχόν κατάργηση του παραρτήματος, θα λειτουργήσει ανασχετικά για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή. Σε μία εποχή ήδη δύσκολη για την επιχειρηματικότητα, η γραφειοκρατία συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ανασταλτικούς παράγοντες. Κανένας επιχειρηματίας δεν πρόκειται να προτιμήσει να εγκατασταθεί την περιοχή της Νεμέας, εφόσον η απουσία καταστήματος του ΙΚΑ θα σημαίνει αυξημένο κόστος σε χρόνο και χρήμα.
Δυστυχώς το ενδεχόμενο κατάργησης του παρατήματος είναι ένα μόνο δείγμα των επιπτώσεων που έχει η μνημονιακή κυβερνητική πολιτική στην ελληνική ύπαιθρο. Πρόσφατα είχαμε σοβαρά προβλήματα στο ΙΚΑ Αγίων Θεοδώρων, αλλά και στην Κόρινθο. Η αποδυνάμωση που υφίστανται οι υπηρεσίες υγείας του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας μας υποβάλλει καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας σε ταλαιπωρία και εξευτελισμό. Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ιατρών και υπαλλήλων, οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές προβάλλουν μία τριτοκοσμική εικόνα απαράδεκτη και ανάρμοστη για ευρωπαϊκή χώρα.
Η περίπτωση της Νεμέας είναι βεβαίως ακόμα χειρότερη, αφού εδώ δεν συζητούμε για τη βελτίωση ή χειροτέρευση των παρεχομένων υπηρεσιών, αλλά για την ολοκληρωτική απουσία τους. Πριν ένα χρόνο η Κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι η Υγεία δεν θα επηρεαζόταν από τις περικοπές. Τώρα οι περικοπές εφαρμόζονται ήδη στις επιχορηγήσεις των ταμείων, στις προσλήψεις προσωπικού, στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Αν έχει μείνει έστω λίγη ευαισθησία και ορθή λογική στους διοικούντες, η περίπτωση της Νεμέας θα πρέπει να εξεταστεί με τη δέουσα σοβαρότητα και το παράρτημα του ΙΚΑ να παραμείνει. Τα δείγματα γραφής της Κυβέρνησης δεν μου επιτρέπουν να είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος, ωστόσο δεσμεύομαι ότι θα επιμείνω μέχρι τέλους. Βασίζομαι στη συνδρομή και στις πιέσεις της τοπικής κοινωνίας και ελπίζω ότι οι συνάδελφοι Βουλευτές της συμπολίτευσης στο Νομό θα συνδράμουν, ως οφείλουν, ώστε να αποφευχθεί αυτή η πολύ αρνητική προοπτική για τη Νεμέα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου