Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Συνάντηση ΓΣΕΒΕΕ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, τον Διοικητή του ΙΚΑ και τον Διοικητή του ΟΑΕΕ..

Κύριο θέμα συζήτησης, στο πλαίσιο της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί τα 2 επόμενα χρόνια, αποτέλεσε η προώθηση μέτρων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών Ταμείων, κυρίως του ΟΑΕΕ και για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων να καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές και παλαιότερες οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος ύπαρξης χιλιάδων ανασφάλιστων επαγγελματιών. Η λήψη έκτακτων μέτρων αποτελεί επιτακτική ανάγκη, με δεδομένη την αύξηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, η οποία συνεπάγεται αφενός για τους ασφαλισμένους αδυναμία θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, λήψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, συσσώρευση χρεών με πρόστιμα και αδυναμία αποπληρωμής και αφετέρου επίφερει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στον ΟΑΕΕ. Συζητήθηκε, επίσης, και η ανάγκη βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών των Ταμείων προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, με σκοπό την ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης

Αναλυτικά, η ΓΣΕΒΕΕ έθεσε στον Υπουργό τα εξής ζητήματα, καταθέτοντας σειρά προτάσεων:

* Ρύθμιση των παλαιών οφειλών μέσω διμηνιαίων δόσεων, που δεν θα υπερβαίνουν το 15% της τρέχουσας εισφοράς και θα εμφανίζονται διακριτά στην ταχυπληρωμή. Εναλλακτικά, εφάπαξ καταβολή των οφειλών ή παρακράτηση μέρους της σύνταξης (το πολύ για 5 έτη) όταν ο ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
* Διακανονισμός του ατομικού ασφαλιστικού χρέους (οφειλών) για τις αδρανείς επιχειρήσεις, με αφαίρεση μέρους του οφειλόμενου ποσού.
* Ανάλογες ρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν για οφειλές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ. Επιπλέον, η ΓΣΕΒΕΕ τόνισε την ανάγκη καταβολής μέσω τραπεζικού λογαριασμού μόνο των εισφορών και του ΦΜΥ. Θα πρέπει να είναι απόλυτα προαιρετική η καταβολή της μισθοδοσίας.
* Επιβολή “επασφάλιστρου” σε ΟΛΕΣ τις επιχειρήσεις της τάξης 1‰ επί του τζίρου και για όλες τις εταιρικές μορφές (ατομικές, ΟΕ, ΑΕ, κλπ), προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.
* Παροχή μπόνους συνέπειας για τους συνεπείς ασφαλισμένους
* Αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, χωρίς χρηματικό όριο
* Αποκατάσταση της ισονομίας σε σχέση με τα άλλα Ταμεία που αφορά στους όρους συνταξιοδότησης για τους προ του 1983 ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ.
* Τακτική διμηνιαία παροχή πληροφόρησης του επιχειρηματία για διάφορα ζητήματα μέσω συνοδευτικού εντύπου με τη διμηνιαία αποστολή ταχυπληρωμών του ΟΑΕΕ.

Ο Υπουργός από την πλευρά του, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης αναφέρθηκε στα παρακάτω σημεία:

* Αποδέχθηκε τη λογική της πρότασης της ΓΣΕΒΕΕ για όσους είναι συνεπείς στις τακτικές εισφορές και καταβάλλουν ένα ποσοστό (20%) επί της τρέχουσας εισφοράς για την αποπληρωμή παλαιών οφειλών.
* Προώθηση διάταξης για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία θα κυμαίνεται από 10% το 2011 έως 25% το 2013 για όσες επιχειρήσεις είναι συνεπείς στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και ενταχθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής ωραρίου εργασίας.
* Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην αναδιοργάνωση του ΟΑΕΕ για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Ανέφερε το παράδειγμα της έκδοσης προσωρινής συνταξιοδοτικής απόφασης εντός 2 μηνών και την λειτουργία του Κοινωνικού ΚΕΠ για ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα.
* Τέλος, σε συνεννόηση με τον Διοικητή του ΟΑΕΕ, εξετάζεται η δυνατότητα προείσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών με την παροχή έκπτωσης σε όσους ασφαλισμένους το επιλέξουν .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου