Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Περικοπές στις επικουρικές...;




Οι επικουρικές συντάξεις µπαίνουν τώρα στο στόχαστρο της τρόικας, κατά την επίσκεψή της την ερχόµενη Παρασκευή στο υπουργείο Εργασίας για τον τριµηνιαίο έλεγχο που θα κρίνει και την εκταµίευση της τέταρτης – και µεγαλύτερης – δόσης των 15 δισ. ευρώ. Στην ατζέντα της συνάντησης, εκτός από τις επικουρικές συντάξεις, θα είναι οι αλλαγές στα εργασιακά, οιδαπάνες υγείαςκαι οιοφειλές των Ταµείων προς τρίτους. «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αναπροσαρµογή των επικουρικών συντάξεων.

ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ στο αναθεωρηµένο Μνηµόνιο ορίζεται ρητώς ότι οι όποιεςπροσαρµογές χρειαστούν στις παραµέτρους του κύριου ασφαλιστικού συστήµατος, καθώς και ηµεταρρύθµιση των επικουρικών ταµείων και των ταµείων πρόνοιας, θα ολοκληρωθούν µέχρι το τέλος Ιουνίου 2011, ύστερα από διαβούλευση µε την τρόικα. Τα επικουρικά ταµεία – τα οποία αυτήν τη στιγµή καλύπτουν περίπου 800.000 συνταξιούχους – θα πρέπει να αναπροσαρµόσουν τις παροχές τους µε βάση την οικονοµική τους βιωσιµότητα.

ΑΥΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΑ σηµαίνει πως όσα Ταµεία δεν είναι οικονοµικά βιώσιµα, θα πρέπει να περικόψουν τις επικουρικέςσυντάξεις, οι οποίες θα πέσουν ακόµα και κάτω από το 20% του συντάξιµου µισθού.

Σήµερα οι επικουρικές συντάξεις παρουσιάζουν σηµαντικές διακυµάνσεις από Ταµείο σε Ταµείο και µπορεί να φτάνουν έως το 80% του συντάξιµουµισθού. Εκτιµάται ότι εννέα στα δέκα επικουρικά ταµεία κινδυνεύουν να µην περάσουν τις «εξετάσεις» και να αναγκαστούν να µειώσουν τις συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου