Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Διόδια: Το "αντάρτικο" έκλεισε τις στρόφιγγες των τραπεζών....

Από το "Capital.gr"


Δύο εβδομάδες πριν από την εκπνοή του 2010 ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης είχε δεσμευτεί στη Βουλή ότι πολύ γρήγορα θα έρθουν τροποποιήσεις των συμβάσεων «για τη μείωση των διοδίων και την επίλυση τεχνικών θεμάτων» των πέντε υπό κατασκευή αυτοκινητοδρόμων. Η κατάσταση όμως είναι περισσότερο περίπλοκη από όσο αρχικά φαινόταν. Ένα μήνα μετά από εκείνη την τοποθέτηση Μαγκριώτη καθίσταται πλέον σαφές ότι ουσιαστική προτεραιότητα του Υποδομών δεν είναι μόνο η μείωση των τελών διέλευσης, αλλά ιδίως η αποτροπή του κινδύνου να πάψουν να εκτελούνται τα έργα αυτά.

Και αυτό διότι την Παρασκευή, στο πλαίσιο απάντησης επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή με αφορμή τον οδικό άξονα Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος (Ολυμπία Οδός), ο κ. Μαγκριώτης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ήθελαν τις τράπεζες να έχουν διακόψει τη χρηματοδότηση σε ορισμένες παραχωρήσεις.

«Στάση πληρωμών»

«Οι τράπεζες σταμάτησαν, πράγματι, σε μερικές από τις παραχωρήσεις τους προηγούμενους μήνες τη χρηματοδότηση, επικαλούμενες την κρίση, τη μείωση των αγορών, τη μη είσπραξη λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν με πολίτες οι οποίοι εκφράζουν τη δυσφορία τους με το δικό τους τρόπο. Επικαλούνται όλα αυτά τα δεδομένα και γιʼ αυτό ακριβώς προσωρινά ανέστειλαν τη χρηματοδότηση. Προσωρινά, τουλάχιστον, κατά δήλωσή τους» σημείωσε ο κ. Μαγκριώτης.

Η εξέλιξη αυτή (σ.σ.: είχε αναφερθεί εκτεταμένα το Capital.gr από τον περασμένο Οκτώβρη) ήταν αναμενόμενη. Τα έσοδα από τα διόδια στο σύνολο του εθνικού οδικού δικτύου τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο βαίνουν μειούμενα λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της τιμής της βενζίνης. Σήμερα η μείωση της κυκλοφορίας σε πανελλαδικό επίπεδο τοποθετείται ποσοστιαία στο 20%.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το «αντάρτικο» των διοδίων απειλούν να τινάξουν στον «αέρα» την υλοποίηση των συμβάσεων παραχώρησης που αφορά περίπου 750 χιλιόμετρα οδικού υπό κατασκευή οδικού δικτύου σε όλη την χώρα. Η αιτία; Οι τράπεζες θεωρούν τα έργα αυτά ως «μειωμένης απόδοσης», τα χρηματοδοτούν με πολύ χαμηλά επιτόκια, σε σχέση με τα σημερινά, και γιʼ αυτό αναζητούν την... πόρτα εξόδου, η οποία πλέον έχει ανοίξει. Την ισχυρότατη πιθανότητα να παρουσιαστεί σοβαρή εμπλοκή στην υλοποίηση των οδικών αξόνων παραδέχτηκε εμμέσως από το βήμα της βουλής ο αρμόδιος υφυπουργός.

« [...] σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τεκμηριώνεται δικαίωμα είτε στον παραχωρησιούχο είτε στις τράπεζες να αρνηθούν την εκτέλεση των έργων ή τη χρηματοδότηση. Έχουν δικαίωμα να κάνουν αιτήματα. Η διαιτησία θα τα αξιολογήσει και ανάλογα θα πράξει, όπως προβλέπουν οι συμβάσεις» σημείωσε ο κ. Μαγκριώτης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου