Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Ασαφές παραμένει για πολύ κόσμο το νέο πλαίσιο σχετικά με τα αφορολόγητα εισοδήματα...


Λίγες εβδομάδες προτού ξεκινήσει και επίσημα η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εμπόρων, ελεύθερων επαγγελματιών, εισοδηματιών, αγροτών, μισθωτών και συνταξιούχων οι πολίτες έχουν ξεκινήσει να μετρούν τις αποδείξεις που μάζεψαν το προηγούμενο έτος και το κυριότερο να ξεχωρίζουν αυτές που λαμβάνονται υπόψη για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου και εκείνες που είτε απορρίπτονται από την Εφορία είτε προσφέρουν ξεχωριστή έκπτωση από το εισόδημα ή τον φόρο.

Πάντως, αν κρίνει κανείς από τα τηλεφωνήματα των πολιτών στις εφορίες θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλές απορίες τις οποίες καλούνται να λύσουν άμεσα για να μη χάσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις που δεν δέχεται η Εφορία για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου, σε αυτές περιλαμβάνονται οι εξής: τιμολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αγορά κρατικών λαχείων, συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια, εισιτήρια για κάθε είδους μεταφορές (μετρό, τρόλεϊ, λεωφορεία, τραμ, ηλεκτρικός, προαστιακός, ΟΣΕ, ΚΤΕΛ, πλοία, αεροπλάνα κτλ.), αγορά αυτοκινήτου, ακινήτου, μοτοσικλέτας, σκάφους αναψυχής κτλ., δαπάνες που έγιναν στο εξωτερικό αλλά και οι αποδείξεις που δηλώνονται ξεχωριστά στη φορολογική δήλωση και μειώνουν τον φόρο ή το εισόδημα όπως είναι για παράδειγμα οι ιατρικές δαπάνες, οι τόκοι των στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα ζωής, ενοίκιο πρώτης κατοικίας, δίδακτρα φροντιστηρίων, δικηγορικές δαπάνες, καταβολή διατροφή κτλ.

Σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο, για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών. Οταν οι δαπάνες είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες και μέχρι 15.000

ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια, ο φορολογούμενος δικαιούται και μείωση φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ των δηλούμενων και των απαιτούμενων δαπανών. Οταν οι δαπάνες είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό φόρου ίσο με το 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπεται.

Για ατομικό εισόδημα άνω των 48.000 ευρώ, οι απαιτούμενες δαπάνες είναι 12.000 ευρώ και οι δηλούμενες δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου