Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω...



του Δημήτρη Σταυρόπουλου
Ένα Κίνημα που επωάζεται εδώ και μήνες, εμφανίστηκε τον τελευταίο καιρό δυναμικά στους αυτοκινητόδρομους όλης της χώρας. Μέλη του,απλοί πολίτες κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης, που εκφράζουν το θυμό και την αγανάκτησή τους, απέναντι σε μια κατάφορα άδικη και παράνομη τακτική του Κράτους.
Αν και ήμουν πάντα ένας νομοταγής πολίτης, που πίστευε ότι η απαρέκκλιτη εφαρμογή των νόμων, είναι το απαραίτητο συστατικό μιας Δημοκρατίας, τάσσομαι αναφανδόν με τα μέλη του κινήματος, γιατί πιστεύω ότι αυτοί, σε αντίθεση με το κράτος, ούτε άδικο έχουν, ούτε παρανομούν.
Αναφέρομαι στην τάση πολλών οδηγών, να μην πληρώνουν τα διόδια, όταν ταξιδεύουν στις εθνικές οδούς.
Στατιστικά έχει αποδειχθεί, ότι τις καθημερινές, 3 με 4 στους 10 οδηγούς, σηκώνουν μόνοι τους τη μπάρα,αρνούμενοι να πληρώσουν το χαράτσι,ενώ τα Σαββατοκύριακα ο αριθμός αυξάνεται στους 6.
Πρόκειται για την επανάσταση της ασφάλτου,που για μένα θα 'πρεπε να έχει ξεκινήσει νωρίτερα.
Και εξηγώ το γιατί.
Οι ελληνικοί δρόμοι είναι by far οι χειρότεροι της Ευρώπης.Η ποιότητα του οδοστρώματος αισχρή και επικίνδυνη,η σήμανση ανεπαρκής και παραπλανητική,ο ηλεκτροφωτισμός ανύπαρκτος και η χάραξη πολλές φορές σε στέλνει στο αντίθετο ρεύμα.Αυτοί οι δρόμοι αποπερατώθηκαν με χρήματα δικά μας.Από τους υπέρογκους φόρους που καταβάλουμε αδιαμαρτύρητα.
Είναι λογικό να πληρώνεις κάτι μόνο όταν είναι έτοιμο και το χρησιμοποιείς. Με ποιά λογική λοιπόν,είμαστε υποχρεωμένοι όλοι εμείς,να πληρώνουμε διόδια στην Εγνατία Οδό,οι οποία παραδίδεται ακόμα αποσπασματικά,ή στην Κορίνθου - Πατρών που εξακολουθεί να θυμίζει απέραντο εργοτάξιο, ή στην Ιονία Οδό που βρίσκεται ακόμα υπό κατασκευή.
Δηλαδή,πληρώσαμε με το αίμα μας την αναβάθμιση των οδών και τώρα ξαναπληρώνουμε νταβαντζιλίκι στον ιδιώτη,στον οποίο το κράτος παραχώρησε το δρόμο για να τον αποπερατώσει!!
Ε οχι Κύριοι...
Ποιός παρανομεί λοιπόν? Εγώ ή εσείς? Με στέλνετε στο θάνατο που παραμονεύει στους άθλιους δρόμους σας κι από πάνω μου ζητάτε να βάλω το χέρι στην τσέπη?
Διχοτομήσατε χωριά,κλείσατε με μπάρες παράπλευρους επαρχιακούς δρόμους και διαρκώς αυξάνετε το αντίτιμο των διοδίων.Κάθε λίγα χιλιόμετρα κι από ένας υπάλληλος,να σου απλώνει το χέρι, απαιτώντας κι άλλα ευρώ.
Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος.Υπάρχει όμως κι η άλλη.Οι δικές μας ευθύνες.Ολοι μας πληροφορηθήκαμε πριν από μερικά χρόνια,ότι επρόκειτο να ψηφιστεί ένας νόμος,ο οποίος καθόριζε όλα αυτά που περιγράφω παραπάνω.Τι κάναμε?Τότε,καμία καταναλωτική οργάνωση και κανένας από εμάς ατομικά,δεν ξεσηκώθηκε.Τώρα πια είναι αργά.
Το κίνημα των αγανακτισμένων πολιτών - οδηγών μεγαλώνει.Είμαι μαζί τους.Εγώ,ο νοικοκύρης,ήρθε ο καιρός να κάνω την επανάστασή μου.Κανείς από τους ευρωπαίους δεν προπληρώνει ένα τέτοιο έργο.Στην Αγγλία,τη Σουηδία,τη Λετονία και τη Λιθουανία,οι αυτοκινητιστές πληρώνουν,μόνοόταν περνούν μέσα από σήραγγες .Στη Γερμανία χρεώνονται μόνο τα φορτηγά αυτοκίνητα,ενώ,στην Κύπρο,την Εσθονία,τη Φινλανδία και τη Μάλτα,δεν υπάρχει χρέωση για κανέναν.
Ευρωπαίοι δύο ταχυτήτων? Οχι,δεν πληρώνω,δεν πληρώνω...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου