Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Με νέο χαράτσι απειλούνται οι αγρότες για ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης....


Με αφορμή το ομιχλώδες τοπίο στην διαδικασία υποβολής των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης 2011 που διαμορφώνεται φέτος, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Για ακόμη μια φορά η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιδεικνύει πρωτοφανή ολιγωρία και προχειρότητα στο κρίσιμο ζήτημα της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των παραγωγών της χώρας. Το Υπουργείο προκήρυξε το σύστημα ΟΣΔΕ, με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών την 15η Φεβρουαρίου και με προϋπολογισμό 35 εκατομμύρια ευρώ.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ενημερώσει την Κυβέρνηση ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το ποσό των 35.000.000 €, που αφορά και τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δεν είναι ικανό να καλύψει το κόστος ολοκλήρωσης της διαδικασίας για περισσότερους από 900.000 δικαιούχους συνολικά. Πέρυσι μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (300.000 δικαιούχοι), είχαν δοθεί 25.000.000 €. Εάν η Κυβέρνηση δεν δώσει επιπλέον χρήματα για την κάλυψη του κόστους, η πιθανότητα μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας εντός χρονοδιαγράμματος και η επιβολή νέου «χαρατσιού» στους αγρότες είναι ορατή.

Την ώρα που το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται συνεχώς, αυτό το ενδεχόμενο θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα της χώρας. Η αφερέγγυα και ανεύθυνη πολιτική που εφαρμόζεται από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θέτει σε κίνδυνο την έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων, και καθιστά τους αγρότες έρμαια της κυβερνητικής ανευθυνότητας και ασυνεννοησίας.

Η πιθανότητα να δυσλειτουργήσει ο ΟΣΔΕ το 2011, είναι φανερή. Όμως οι αγρότες δεν μπορούν να περιμένουν. Για τον λόγο αυτό, θέλω να ενημερώσω τους αγρότες της Κορινθίας, κατά κύριο επάγγελμα και μη, των οποίων οι εκμεταλλεύσεις αποτελούνται αποκλειστικά από φυτικό κεφάλαιο και που τα στοιχεία τους δεν έχουν καμία μεταβολή ή τροποποίηση, ότι μπορούν από τώρα μέσω του διαδικτύου στην σελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ www.opekepe.gr, να υποβάλλουν εντελώς δωρεάν τις αιτήσεις τους.

Θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας προκειμένου άμεσα ο ΟΠΕΚΕΠΕ να επικαιροποιήσει την περσινή εγκύκλιο, βάσει της οποίας αγρότες, χωρίς μεταβολές στα στοιχεία τους, μπορούν να προσέρχονται στα τοπικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για να καταθέτουν τις αιτήσεις τους. Επιπλέον, είναι πιεστικό το αίτημα η ρύθμιση της δωρεάν, απευθείας υποβολής αιτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε ηλεκτρονικά είτε στα τοπικά γραφεία, να επεκταθεί ώστε να καλύπτει όλους τους αγρότες, κατά κύριο επάγγελμα ή μη, με μικρές μεταβολές συγκεκριμένων στοιχείων (π.χ. αριθμός Δελτίου Ταυτότητας) στις δηλώσεις τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου