Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Περιορισμούς στις συντάξεις αλλοδαπών βάζει το υπουργείο Εργασίας....

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ δεν θα χορηγείται το κατώτατο όριο σύνταξης σε παλαιούς ασφαλισµένους που λαµβάνουν από τη χώρα προέλευσής τους οικονοµικό βοήθηµα ή σύνταξη. Μάλιστα, για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης θα απαιτούνται αυξηµένες χρονικές προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι έλεγχοι του υπουργείου Εργασίας αποκάλυψαν ότι σηµαντικός αριθµός αλλοδαπών δηλώνει ότι διαµένει µόνιµα στην Ελλάδα και παίρνει το σύνολο της σύνταξης, ενώ στην ουσία περνάει το µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα στη χώρα του.

Επίσης, οι αλλοδαποί που παίρνουν σύνταξη µπορούν στη συνέχεια να υποβάλουν τα χαρτιά τους και για το Επίδοµα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ).Ετσι, αν και έχουν καταβάλει ελάχιστες εισφορές στα ασφαλιστικά ταµεία της Ελλάδας, η κύρια σύνταξή τους µαζί µε το ΕΚΑΣ µπορεί να φτάσει τα 720 ευρώ.

Τονίζεται ότι βάσει των κοινοτικών κανονισµών οι ευρωπαίοι εργαζόµενοι, αν έχουν ασφαλιστεί έναν χρόνο στη χώρα υποδοχής τους, έχουν συγκεντρώσει το σύνολο των απαιτούµενων ενσήµων και συµπληρώσει το όριο ηλικίας, ενώ αποδεδειγµένα είναι µόνιµοι κάτοικοι σ εαυτήν τη χώρα, δικαιούνται να πάρουν σύνταξη.

Στελέχη του ΙΚΑ επισημαίνουν πως στη Βουλγαρία, τη Ρουµανία, την Αλβανία και τη Γεωργία ο µέσος όρος σύνταξης δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Με ένσηµα ενός έως τριών ετών στην Ελλάδα λαµβάνουν σύνταξη µέχρι και 600 ευρώ. Μάλιστα, οι περισσότεροι δεν διαµένουν πλέον εδώ, αφού έχουν επιστρέψει στη χώρα τους και λαµβάνουν τραπεζικώς τη σύνταξη.

Πολλές είναι και οι καταγγελίες για την ύπαρξη κυκλωµάτων τα οποία µε µία ταρίφα γύρω στα 1.000 ευρώ βγάζουν συντάξεις στους αλλοδαπούς δηλώνοντας ψεύτικη διεύθυνση κατοικίας εντός της ελληνικής επικράτειας και «λαδώνοντας» κάποιον πρόθυµο να δανείσει τη διεύθυνσή του, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνταξιοδότηση είναι ο αλλοδαπός να αποδείξει ότι διαµένει µόνιµα στη χώρα µας.

Με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, για τη χορήγηση του συµπληρωµατικού ποσού σύνταξης, δόθηκε εντολή στα Ταµεία να τεθούν αυστηρές προϋποθέσεις. Προβλέπεται πιστοποίηση µόνιµης διαµονής για πέντε συνεχή έτη ακόµη και µε τη συνδροµή της Ελληνικής Αστυνοµίας, ενώ µεταξύ άλλων απαιτείται κατάθεση αντιγράφου της δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος του αιτούντος την παροχή, στην οποία θα δηλώνεται η διεύθυνση κύριας κατοικίας και το εισόδηµα.

Για το ίδιο θέµα στη χθεσινή του εγκύκλιο το ΙΚΑ τονίζει ότι σε συνταξιούχους του Ιδρύµατος, παλαιούς ασφαλισµένους, είτε ηµεδαπούς είτε αλλοδαπούς, δεν είναι δυνατή η καταβολή των κατώτατων ορίων σύνταξης, εφόσον οι ίδιοι λαµβάνουν και άλλη σύνταξη από έτερο φορέα ασφάλισης, είτε ελληνικό είτε «τρίτης χώρας», ανεξαρτήτως του ύψους αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου