Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και ταυτοχρόνως την ελάφρυνση των επιχειρήσεων από το υψηλό κόστος των ασφαλιστικών εισφορών.......

Την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και ταυτοχρόνως την ελάφρυνση των επιχειρήσεων από το υψηλό κόστος των ασφαλιστικών εισφορών, επιχειρεί να πετύχει την περίοδο αυτή το υπουργείο Εργασίας. Η επίλυση της δύσκολης αυτής εξίσωσης, επιδιώκεται με μια σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν, αφενός ρυθμίσεις παλαιών οφειλών προς τα ταμεία και αφετέρου την επιβράβευση των συνεπών, στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδοτών.

Οι νέες ρυθμίσεις οφειλών και οι μειώσεις - υπό προϋποθέσεις - των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών, θα συμπεριληφθούν με την μορφή τροπολογιών στο νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Ταυτοχρόνως, το υπουργείο θέτει σε λειτουργία την ειδική επιτροπή, η οποία θα εξετάζει και θα παρέχει διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις για την εξόφληση μεγάλων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ για το ΙΚΑ και τις 200.000 ευρώ για τον ΟΓΑ.

Η συγκεκριμένη επιτροπή, που θα συνεδριάζει υπό την προεδρεία της γενικής γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, κυρίας Αθηνάς Δρέττα, θα εξετάζει τις δυνατότητες αποπληρωμής της επιχείρησης που προσφεύγει σε αυτή, έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητά της. Η επιτροπή θα ρυθμίζει αναλόγως το χρέος σε δόσεις, που ξεκινούν από 48 και φθάνουν έως και τις 60.

Στο μεταξύ και νέα γενική ρύθμιση οφειλών, πρόκειται να συμπεριλάβει το υπουργείο Εργασίας στο νομοσχέδιο του ΣΕΠΕ. Η ρύθμιση αυτή θα αφορά όλους τους οφειλέτες ανεξαρτήτως ύψους οφειλής και αναμένεται να έχει μόνιμο χαρακτήρα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι οφειλέτες θα μπορούν να καταβάλουν ένα ποσό, πέραν των τρεχουσών εισφορών (περίπου το 20% αυτών) και να αποπληρώνουν σταδιακά παλαιές εισφορές, χωρίς συγκεκριμένες δόσεις και διαγράφοντας τις όποιες προσαυξήσεις.

Πρόκειται για την πλέον ευνοϊκή ρύθμιση που έχει υπάρξει και κρίθηκε αναγκαία, εξαιτίας της υστέρησης των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι μονο στον ΟΑΕΕ οι οφειλέτες ξεπερνούν τις 400.000 επαγγελματίες, ενω στο ΙΚΑ οι εταιρείας με χρέη φθάνουν τις 350.000. Συνολικά οι οφειλές προς τα ταμεία, αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, το υπουργείο ετοιμάζει και «δώρα» για τις συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα από τον ερχόμενο Ιούλιο θα ξεκινήσει η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) που θα φθάσει το 25% έως το 2013. Στόχος του μέτρου είναι ο περιορισμός του κόστους εργασίας, καθώς στη χώρα μας το μη μισθολογικό κόστος επιβαρύνει δυσανάλογα τις επιχειρήσεις σε σχέση με τις αμοιβές των εργαζομένων.

Η μείωση των εισφορών θα ξεκινήσει με ένα ποσοστό 10% και σταδιακά θα φθάσει το 2013 στο 25%. Οι συνεπείς επιχειρήσεις θα ενταχθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της εργασίας και της ασφάλισης, που ξεκινά το πρώτο εξάμηνο του 2011. Με το σύστημα αυτό και την καθιέρωση της κάρτας εργασίας, θα ελέγχονται οι επιχειρήσεις για ασφάλιση των απασχολούμενων σε αυτές, αλλά και για την τήρηση των όρων απασχόλησης. Οι ασφαλιστικές εισφορές πλέον θα εξοφλούνται μέσω των τραπεζών. Ετσι θα επιχειρηθεί να ελεγχθεί η αδήλωτη εργασία, καθώς και η εισφοροδιαφυγή που φθάνουν τα 10 δισ. ευρώ ετησίως.

Η μείωση του κόστους των εισφορών θα αναλογεί σε 2 προς 1 στην εργοδοτική και εργατική ασφαλιστική εισφορά. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στις επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν ειδικές συμβάσεις εργασίας με μειώσεις στις πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων από κοινού με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τότε θα επέλθει συνολική μείωση του κόστους εργασίας έως και 45%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου