Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Τασακια τελος....από σήµερα µε ολική επαναφορά για οριστική, αυστηρή και πλήρη απαγόρευση του καπνίσµατος.....




Η απόρριψη της πρότασης  του υπουργού  Υγείας κ. Λοβέρδου για την επιβολή ειδικού  φόρου στα περίπου 10.000 κέντρα διασκέδασης στα οποία θα επιτρεπόταν το κάπνισµα έκαψε τις ελπίδες των καπνιστών
Τασακια τελος....από σήµερα µε ολική επαναφορά για οριστική, αυστηρή και πλήρη απαγόρευση του καπνίσµατος. Η απόφαση είναι του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος δεν αποδέχθηκε πρόταση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για την επιβολή ειδικού φόρου για το κάπνισµα σε κέντρα διασκέδασης που σερβίρουν αλκοόλ.

Η πρόταση Λοβέρδου – την είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ» την περασµένη Τετάρτη – απορρίφθηκε προσωπικά από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος στη διάρκεια σύσκεψης που πραγµατοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίµου ζήτησε την εφαρµογή της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσµατος όπως ακριβώς προβλέπει ο σχετικός νόµος που έχει ψηφιστεί εδώ και περίπου δυο χρόνια. Είχε προηγηθεί εισήγηση από τον κ. Λοβέρδο της πρότασής του για την επιβολή ειδικού φόρου (του λεγόµενου τσιγαρόσηµου) για τα περίπου 10.000 κέντρα διασκέδασης – µπουζούκια, µιούζικ χολ, κλαµπ, καζίνα και µπαρ – στα οποία θα επιτρεπόταν το κάπνισµα. Ο κ. Λοβέρδος εξήγησε ότι το ποσό που θα συγκεντρωνόταν θα ανερχόταν σε περίπου 100 εκατοµµύρια ετησίως, τα οποία θα µπορούσαν να διατεθούν για τη βελτίωση της υποδοµής των νοσοκοµείων και την ανανέωση του εξοπλισµού τους.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε έτοιµος να συζητήσει τρόπους για την περιφρούρηση της απαγόρευσης του καπνίσµατος. Εσπευσε όµως να δηλώσει πως «είναι προφανές ότι η απαγόρευση δεν µπορεί να ελεγχθεί από τους 40 επόπτες Υγείας που διαθέτει το υπουργείο».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής ξεκαθάρισε ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν µπορεί να επιφορτιστεί και µε αυτό το έργο, και στην εξέλιξη της συζήτησης αποφασίστηκε να συγκροτηθεί ένα άτυπο ελεγκτικό σώµα στο οποίο θα µετέχουν η Δηµοτική Αστυνοµία όπου υπάρχει, οι ελεγκτές του υπουργείου Εργασίας, οι 40 ελεγκτές του υπουργείου Υγείας, ενώ θα ζητηθεί η συµµετοχή των ελεγκτών Περιβάλλοντος και των ελεγκτών Δηµόσιας Διοίκησης.

Ο Πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από τους υπουργούς που µετείχαν στη σύσκεψη να στηρίξουν την προσπάθεια του κ. Λοβέρδου να περιφρουρηθεί η απαγόρευση του καπνίσµατος, αλλά κύκλοι του υπουργείου Υγείας εξέφραζαν αργότερα ζωηρές αµφιβολίες για το πώς θα συµβεί αυτό, δεδοµένου ότι λόγω της ουσιαστικής αναστολής του νόµου για την απαγόρευση του καπνίσµατος ουσιαστικά πλέον το κάπνισµα επιτρέπεται παντού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου