Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Συν-δημότες του νέου Δήμου Κορινθίων, κινηθείτε!

Λευτεριά στη….Κόρινθο!


Παραφράζοντας τη γνωστή σοσιαλιστική ρήση “προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!” καλώ όλους τους συν-δημότες του νέου μεγάλου Καλλικρατικού Δήμου Κορινθίων νά βάλουν ένα χεράκι, κατ’ ακρίβειαν από μία ψήφο, για να απελευθερωθεί η πόλη μου από τήν τετράχρονη “τυραννεία” της αισθητικής και της νοημοσύνης των πολιτών της.
Δεν έφθανε η αδιαφάνεια, η αλαζονία, ο αποκλεισμός και η απώθηση των πολιτών της στη μη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων πού τους αφορούσαν, η αδιαφορία και η ατολμία για στοχευμένες αποφάσεις και πράξεις για την ανάπτυξη του τόπου μας εκ μέρους της Δημοτικής αρχής των απερχομένων Πνευματικών ανθρώπων, ήλθε και η χαριστική βολή με τις αισθητικές παρεμβάσεις, διάβαζε παραμορφώσεις, της πόλης μας, να μας αποτελειώσει.
Περισσότερο θέλω νά σατιρίσω την κατάσταση που όλοι βιώνουμε, αλλά η αγανάκτηση δεν μ’ αφήνει. Τί να πω πρώτο και τι δεύτερο; Η Κόρινθος τα τέσσερα τελευταία χρόνια αντί να σουλουπωθεί, κατά το κοινώς λεγόμενο, παραμορφώθηκε. Έγινε κίτς, πέρα ως πέρα. Αδιαμφισβήτητα θα ήταν προτιμότερο να μη είχαν γίνει καθόλου οι τελευταίες αισθητικές παρεμβάσεις, να είχε μείνει άσπρος ο καμβάς, παρά νά έχει υποστεί η πόλη αυτή την αισθητική “ασέλγεια” από τους “υπευθύνους” της απερχομένης, ολοψύχως το εύχομαι, Δημοτικής Αρχής.
Η προχειρότητα, η προφανής ασχετοσύνη και η προκλητική σκοπιμότητα και, πάνω απ’ όλα, η προσβολή της νοημοσύνης και των πλέον χαμηλών αισθητικών κριτιρίων και αντανακλαστικών του μέσου πολίτη, έφθασαν να διεκδικούν στη πόλη μας τα πανελλήνια ( και βάλε…) πρωτεία!
Ο μεγάλος Ντοστογιέφσκυ έλεγε ότι το κάλλος θα σώσει τον κόσμο και ο σοφός Γ. Τσαρούχης χαρακτήριζε πνευματική αναπηρία την έλλειψη αισθητικής. Αλλά δεν χρειάζεται να είσαι ούτε Ντοστογιέφσκι, ούτε Τσαρούχης για να καταλάβεις τι αισθητικό και κατ’ επέκταση πολιτιστικό σόκ έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια αυτή η έρημη πόλη. Οι επισκέπτες της πόλης κρυφογελούν (διαπιστωμένο αυτό) σε βάρος μας!
Έτσι μετά την μετριώτατη αισθητικά, καί όχι μόνο, πλατεία του Φλοίσβου, τις θλιβερές από αισθητικής απόψεως πεζοδρομήσεις πού αναδύουν κακώς εννοούμενο επαρχιωτισμό και προχειρότητα, τα τόσα και τόσα “έργα”- κι ο Θεός να τα κάνει έργα - της τελευταίας, κυριολεκτικά, στιγμής (αυτή την τεράστια προσβολή στη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια των πολιτών αυτής της πόλης, πού αντιμετωπίζονται σα να ήταν κάφροι και χαχόλοι) από το θαλάσσιο μέτωπο στα μπαζωμένα του Αγίου Νικολάου προς την Ποσειδωνία, μέχρι τά πεζοδρόμια στά Εξαμίλια πού τώρα κατασκευάζονται (!), φθάσαμε και στο αποκορύφωμα της αισθητικής των Πνευματικών μας Αρχόντων: Την Αφροδίτη της Μήλου !!!
Ναι, αγαπητοί συνδημότες! Αυτό τό μνημείο της ασχετοσύνης, του κίτς και του… πολιτιστικού σόκ, πού λέγαμε προηγουμένως.
Του αγάλματος αυτού πού τοποθετήθηκε μεταξύ κεντρικού Τραπεζικού Καταστήματος και μεγάλου Οβελιστηρίου με το βλέμμα του στραμμένο στο εκλογικό κέντρο του κυρίου μας Αλέκου, που βρίσκεται εκεί λίγο πιο πέρα, στή Πυλαρινού…
Αυτό το άγαλμα που θα πρέπει, αν δώσει ο καλός Θεός που σκεπάζει αυτή την πόλη και τους ατυχήσαντες, κατά τα ανωτέρω, πολίτες της, με τις πρεσβείες του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, να απελευθερωθούμε από την “τυραννεία των κιτσαδόρων” να δωρηθεί στον κ. Πνευματικό και την συνοδεία του. Ώστε και ‘μείς να απαλλαγούμε από την παρουσία του (καμμία σχέση μέ το θαυμασμό μας για το εξαίσιο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου) και αυτοί να αναλογίζονται το λάθος πού έκαναν, σε συμβολικό επίπεδο, να τοποθετήσουν τέτοιες μέρες εκλογών απομιμήσεις ημίγυμνων και κυρίως κοψοχέρικων… αγαλμάτων, στον ομφαλό της πόλης.
Οι Κορίνθιοι, όμως, δεν θα την ξαναπατήσουν. Και με την βοήθεια και των νέων συνδημοτών τους θα ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια Κίνηση αγάπης για τον τόπο. Και με τα χεράκια τους, πού δόξα τω Θεώ διαθέτουν και εκτελούν εντολές του νού, θα ψηφίσουν ό,τι δεν προσβάλλει την αισθητική και την νοημοσύνη τους, αποχαιρετώντας και την “ανύποπτη” Αφροδίτη και όσους “ασχέτους” την εξέθεσαν. Θα αγωνιστούν έτσι και θα πετύχουν να χαρίσουν την πολυπόθητη και χιλιάκριβη λευτεριά στη… Κόρινθο!


Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Δημήτρης Κάτσουρας
Κάτοικος Ιωνίας (Συνοικισμού) Κορίνθου,
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
με την Κίνηση Πολιτών
Δήμου Κορινθίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου