Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Σε ριζικές αλλαγές των ασφαλιστηρίων συμβολαίων για ιδιωτικά προγράμματα υγείας προχωράει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή....

Σε ριζικές αλλαγές των ασφαλιστηρίων συμβολαίων για ιδιωτικά προγράμματα υγείας προχωράει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή μετά τη διαπίστωση ότι υπάρχει ασαφής εικόνα των ασφαλισμένων για το τι έχουν υπογράψει και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα γνωστοποιήσει τις ακριβείς θέσεις της στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Η ΕΑΕΕ προκαταλαμβάνοντας τις εξελίξεις έστειλε επιστολή προς τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή διαβεβαιώνοντας για την πρόθεση της ιδιωτικής ασφάλισης «να υποστηρίξει σθεναρά κάθε ενέργεια που διασφαλίζει τη διαφάνεια και τη φερεγγυότητα των προγραμμάτων υγείας προς όφελος του καταναλωτή», ενώ συγχρόνως επισημαίνει ότι θα αντιταχθεί «σε κάθε πρωτοβουλία ή διάδοση ανακριβούς πληροφορίας που μπορεί να αποβεί εις βάρος των ασφαλισμένων ή να δημιουργήσει αβάσιμες ανησυχίες στους πολίτες».

Η Ε.Α.Ε.Ε. απέστειλε ακόμη πλήρες επιστημονικό υλικό που τεκμηριώνει, σύμφωνα με την τρέχουσα ευρωπαϊκή τεχνογνωσία, το πλαίσιο καλής λειτουργίας τόσο των μακροχρόνιων όσο και των ετησίως ανανεούμενων προγραμμάτων υγείας με σκοπό όπως σημειώνει η Ένωση «να προστατεύσει όλους τους ασφαλισμένους που έχουν δείξει την προτίμηση και την εμπιστοσύνη τους στα ιδιωτικά προγράμματα υγείας».

Η Ένωση δηλώνει ότι συμφωνεί απόλυτα με κάθε ενέργεια της πολιτείας που προάγει τη διαφάνεια στη λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς προς όφελος του καταναλωτή και για αυτό καλεί τα αρμόδια υπουργεία να διαμορφώσουν άμεσα το πλαίσιο ελέγχου του κόστους των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας.

«Το υψηλό και συνεχώς αυξανόμενο κόστος των υπηρεσιών υγείας είναι αυτό που δυσχεραίνει την πρόσβαση του πολίτη στις μονάδες υγείας της χώρας και επιβαρύνει αιφνιδιαστικά τόσο τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες που λειτουργούν ως ενδιάμεσος καταναλωτής όσο και τον ίδιο τον πολίτη» σημειώνει η Ενωση.

Στο μεταξύ γνωστοποιεί, με αφορμή δημοσιογραφικές αναφορές σχετικά με την αύξηση του ρυθμού εξαγορών συμβολαίων κλάδου ζωής, ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, το ποσό των εξαγορών του Κλάδου Ζωής αυξήθηκε στο 9μηνο του 2010 κατά 4,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 ή σε απόλυτους αριθμούς κατά 22,7 εκ. ευρώ, ποσό που, όπως σημειώνει η ΕΑΕΕ, αντιστοιχεί στο 0,25% των αποθεμάτων του κλάδου Ζωής.

«Η μικρή αυτή αύξηση δικαιολογείται απόλυτα από τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και τον περιορισμό των εισοδημάτων» κατά την άποψη της Ένωσης που τονίζει ότι με βάση αυτά τα στοιχεία δε στοιχειοθετείται αξιοσημείωτη αύξηση του ποσού των εξαγορών στον κλάδο Ζωής.

Τονίζεται, τέλος, εκ νέου ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά -όπως και η αντίστοιχη ευρωπαϊκή- συνεχίζει να αντεπεξέρχεται πολύ καλά στην οικονομική κρίση παραμένοντας συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της προς τους ασφαλισμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου