Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Την Κυριακή πρέπει να μιλήσουν οι κάλπες, όχι η αποχή....

Με αφορμή τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τα συντριπτικά ποσοστά αποχής, αλλά και των λευκών και των άκυρων, που σημειώθηκαν στον πρώτο γύρο των εκλογών οφείλουν να μας προβληματίσουν όλους. Το 40% στην επικράτεια, με την Αθήνα στο 58%, είναι αποχή πρωτοφανής για αυτοδιοικητικές εκλογές.
Πολλοί επιχείρησαν να ερμηνεύσουν τα ποσοστά ως σιωπηρή αποδοχή της Κυβερνητικής πολιτικής. Κι ωστόσο οι δημοσκοπήσεις λένε ότι επτά στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι υπήρχε και άλλη επιλογή από το μνημόνιο και την επιτήρηση. 75% των πολιτών λένε «όχι» σε περισσότερα μέτρα, το 70% πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ τους ξεγέλασε προεκλογικά και, βεβαίως το 80% λέει «όχι» σε πρόωρες εκλογές. Αυτή η αποδοκιμασία είναι τόσο ηχηρή που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνιών: η αποχή δεν ήταν σιωπηρή έγκριση, αλλά βουβή αγανάκτηση. Αγανάκτηση για τις θυσίες, για τις αστοχίες, για την ανευθυνότητα και την ωμή εξαπάτηση της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Ήταν μία μορφή αντίστασης στον εκβιασμό των πρόωρων εκλογών: οι πολίτες αρνήθηκαν με το πιστόλι του κ. Πρωθυπουργού στον κρόταφο να νομιμοποιήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αποχή είναι δείγμα απαξίωσης όλου του πολιτικού κόσμου, μηδέ της Νέας Δημοκρατίας εξαιρουμένης. Η παράταξή μας τον περασμένο Οκτώβριο έλαβε το δικό της μήνυμα και από τότε αγωνιζόμαστε για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, των φίλων, αλλά και όλων των πολιτών. Η προσπάθειά μας σταδιακά αποδίδει καρπούς, οι πολίτες ανταποκρίνονται, γνωρίζουμε όμως καλά ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας.
Ωστόσο υπάρχει μία πολιτική πραγματικότητα στην οποία οι ψηφοφόροι θα κληθούν άμεσα να ανταποκριθούν: την ερχόμενη Κυριακή εκλέγονται οι νέες ηγεσίες στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Κάθε αιρετός είναι υπόλογος στο εκλογικό σώμα και σε κάθε πολίτη ξεχωριστά. Όσο περισσότεροι ψηφοφόροι συμμετέχουν, τόσο μεγαλύτερο είναι το χρέος εκείνων που εκλέγονται.
Το ερώτημα που τίθεται και που πρέπει να απαντήσουν οι πολίτες της Κορινθίας την ερχόμενη Κυριακή είναι ποιον θα υπηρετούν οι νέοι αιρετοί. Ο «Καλλικράτης» δημιούργησε Δήμους χωρίς πόρους, Περιφέρειες με υπερεξουσίες αλλά χωρίς κονδύλια. Οι άνθρωποι που θα κληθούν να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση θα δίνουν αγώνα για κάθε ευρώ υπέρ των δημοτών. Θα χρειαστεί να διεκδικήσουν δυναμικά, να πιέσουν και να συγκρουστούν με μία Κυβέρνηση που έχει κάνει στόχο της να εκμηδενίσει το κοινωνικό κράτος, να αποδυναμώσει τους θεσμούς και να φιμώσει τον πολίτη. Η Κορινθία δεν χρειάζεται ούτε πειθήνιους οπαδούς της Κυβέρνησης του μνημονίου, ούτε πολιτικά δεκανίκια που την στηρίζουν με αντάλλαγμα θώκους και εξουσία. Χρειάζονται άνθρωποι δυναμικοί και αποφασισμένοι, με γνώση των αναγκών της Κορινθίας, με κύρος, με ήθος, με ακεραιότητα. Χρειάζονται άνθρωποι που έχουν σε προτεραιότητα τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου