Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

«Η οργή να γίνει ψήφος διαμαρτυρίας και μήνυμα για αλλαγή πολιτικής»

Άρθρο του Κώστα Κόλλια για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Οι επερχόμενες εκλογές για την τοπική και περιφερειακή διοίκηση, πέρα από μια δημοκρατική διαδικασία ανάδειξης τοπικών εκπροσώπων, έχουν φέτος ένα ιδιαίτερο, πρόσθετο χαρακτηριστικό. Αποτελούν μία ευκαιρία για τους πολίτες να εκφράσουν άμεσα τη γνώμη τους για την εφαρμοζόμενη πολιτική σε εθνικό επίπεδο. Οι ώρες είναι κρίσιμες – κρίσιμες όχι μόνο για την εθνική οικονομία, αλλά κυρίως για την οικονομική επιβίωση των πολιτών, για την διασφάλιση του κοινωνικού κράτους, για τη διάσωση της κοινωνικής συνοχής.
Η πολιτική της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ επί δώδεκα μήνες υποσκάπτει τα θεμέλια της χώρας, που δεν είναι άλλα από τους ίδιους τους πολίτες. Δεν υπάρχει σήμερα ούτε ένας συμπολίτης μας που να μην έχει αισθανθεί βαρύ τον πέλεκυ της κυβερνητικής αναλγησίας. Η ραγδαία αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, η επιβολή νέων και έκτακτων φόρων, η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και η ανεργία δεν αφήνουν κανέναν ανεπηρέαστο.
Οι υπάλληλοι έχασαν δύο μισθούς, τους αφαιρέθηκαν ή τους περικόπηκαν επιδόματα – συνολικά υπολογίζεται ότι το εισόδημα έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 20% κατά μέσο όρο.
Οι συνταξιούχοι, ακόμα και εκείνοι με πενιχρές συντάξεις, έχασαν επιδόματα Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας – το εισόδημά τους έχει μειωθεί κατά 30%. Χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και άλλες ευπαθείς ομάδες έχασαν τη δεύτερη δόση του ΕΚΑΣ. Για το σύνολο των ασφαλισμένων αυξήθηκαν οι εισφορές και τα όρια ηλικίας και μειώθηκαν οι συντάξεις.
Οι εργαζόμενοι βιώνουν έναν εργασιακό μεσαίωνα - έχασαν εργασιακά δικαιώματα, αυξήθηκαν οι ομαδικές απολύσεις, καταργήθηκαν συλλογικές συμβάσεις.
Οι νέοι μας χάνουν το δικαίωμα στην εργασία, με τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας – το 2011 υπολογίζεται να φθάσει στο υψηλότερο ποσοστό εδώ και πενήντα χρόνια, ενώ οι άνεργοι υπολογίζεται να φθάσουν το 1 εκατομμύριο.
Οι αγρότες μας, γεωργοί και κτηνοτρόφοι, έχουν μείνει αβοήθητοι από την πολιτεία. Οι καθυστερήσεις σε ενισχύσεις, αποζημιώσεις, επιστροφές, πάγωμα επενδυτικών προγραμμάτων, έρχονται να προστεθούν στην ανεξέλεγκτη δράση κερδοσκόπων και μεσαζόντων. Και ενώ οι τιμές παραγωγού φθίνουν, το κόστος καλλιέργειας και παραγωγής καλπάζει, με αυξήσεις σε ΦΠΑ, πετρέλαιο και ρεύμα. Σε ακόμα χειρότερη μοίρα, οι συνταξιούχοι αγρότες, οι συνταξιούχοι των 400 ευρώ, που εξαιρέθηκαν και από το έκτακτο βοήθημα.
Οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, όσοι έχουν κατορθώσει να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους, ζουν υπό καθεστώς τρόμου. 65.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν εξαιτίας ληξιπρόθεσμων οφειλών και σφραγισμένων επιταγών. Το 2011 ενδέχεται να σημάνει λουκέτο για 100.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Η κοινωνία υποφέρει υπό το βάρος λανθασμένων επιλογών. Η αντιαναπτυξιακή, φοροεισπρακτική, αναποτελεσματική πολιτική της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει. Ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί και εντείνει τις απειλές, ορίζοντας ακόμα και πιθανή ημερομηνία για εθνικές εκλογές σε περίπτωση ήττας. Αυτός ο πρωτόγνωρος, αχαρακτήριστος εκβιασμός δεν πρόκειται να εκφοβίσει τους πολίτες, ούτε πρέπει να τους αποτρέψει από το να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους, όπως υπαγορεύει η δημοκρατία. Καλώ τους συμπολίτες μου να κάνουν την οργή τους ψήφο διαμαρτυρίας και να στείλουν μήνυμα για αλλαγή πολιτικής. Η Νέα Δημοκρατία έχει λύσεις, έχει αναδείξει τον εναλλακτικό δρόμο που έχει ανάγκη ο τόπος. Ας ενώσει η Κορινθία τη φωνή της με τα εκατομμύρια των πολιτών που την Κυριακή θα έρθουν στις κάλπες για να δηλώσουν, ελεύθερα και δυνατά, το «όχι» στο μνημόνιο, «όχι» στην κηδεμονία, «όχι» στους μονόδρομους και τα αδιέξοδα του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου