Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Ετοιμο να φύγει το 26% των μικρών επιχειρήσεων.....

Ερευνα ΓΣΕΒΕΕ


Η «μετανάστευση» -κυρίως κλωστοϋφαντουργικών- επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες, που τις προηγούμενες δύο δεκαετίες άλλαξε σημαντικά την εικόνα της οικονομίας και της απασχόλησης στη Βόρεια Ελλάδα, επανέρχεται σήμερα ως σκέψη στο μυαλό μεγάλου αριθμού επιχειρηματιών της περιοχής, ως διέξοδος στην οικονομική κρίση.

Σε πρόσφατη έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, το 26% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δήλωνε διατεθειμένο να προχωρήσει σε μετεγκατάσταση της έδρας του σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία για λόγους χαμηλού εργατικού και λειτουργικού κόστους, μαζί με τη χαμηλότερη φορολογία ή η Κύπρος για τη χαμηλότερη φορολογία. Μάλιστα, ανέφεραν ως φαινόμενο του τελευταίου διαστήματος την εμφάνιση ατζέντηδων στην αγορά, οι οποίοι προσεγγίζουν τους επιχειρηματίες και προσφέρονται να αναλάβουν για λογαριασμό τους τη διεκπεραίωση των γραφειοκρατιών που απαιτούνται για τη μετεγκατάσταση.

Εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας, πάντως, ανέφεραν στο «Εθνος» ότι δεν έχει παρατηρηθεί έως σήμερα κάποια τάση υλοποίησης αυτής της σκέψης. «Επιχειρήσεις κλείνουν ή αναζητούν τρόπο να επιβιώσουν, αλλά δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή τάση μετανάστευσης», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) Δ. Μπακατσέλος.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο ίδιος, στο πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους έγιναν δεκτές 122 αιτήσεις για υπαγωγή επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης στο άρθρο 99 του νέου πτωχευτικού κώδικα, από το σύνολο των 145 φακέλων που είχαν υποβληθεί. Το 2009 είχαν γίνει δεκτές 71 αιτήσεις. Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές επιχειρήσεις, πρόσφατη έρευνα της ΕΣΕΕ σε πέντε μεγάλες πόλεις της Β. Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Βέροια, Καβάλα και Λάρισα) κατέδειξε ότι έχει βάλει «λουκέτο» 1 στα 10 καταστήματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου