Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Η επιβολή της έκτακτης εισφοράς βρίσκει αντίθετη την ΑΔΕΔΥ....

Η επιβολή της έκτακτης εισφοράς βρίσκει αντίθετη την ΑΔΕΔΥ, καθώς στις αποδοχές των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων γίνονται κρατήσεις 3% τον μήνα, χωρίς το Δημόσιο ως εργοδότης να έχει συμμετοχή, όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ)

Η λύση της επιβολής πρόσθετης εισφοράς 2% στις αποδοχές όλων των δημοσίων υπαλλήλων για να σωθεί το εφάπαξ και να βγει από την κατάσταση χρεοκοπίας στην οποία έχει περιέλθει λόγω του κύματος συνταξιοδοτήσεων το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, στον διάλογο που θα ξεκινήσει σύντομα η κυβέρνηση με την ΑΔΕΔΥ για την κατάρτιση του ενιαίου μισθολογίου θα προταθεί η λύση της επιβολής εισφοράς 2% σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους υπέρ του εφάπαξ και η παρακράτηση ενός ακόμη μισθού (του δεύτερου) στους νεοεισερχομένους ώστε να αυξηθούν σε μόνιμη βάση τα έσοδα του Ταμείου και να δημιουργηθεί το αναγκαίο κεφάλαιο που θα διευκολύνει την καταβολή του εφάπαξ στο μέλλον χωρίς την ανάγκη προσφυγής σε δανειοδότηση. Η λύση αυτή βρίσκει αντίθετη την ΑΔΕΔΥ, καθώς στις αποδοχές των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων γίνονται κρατήσεις 3% τον μήνα, χωρίς το Δημόσιο ως εργοδότης να έχει συμμετοχή, όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα.

Οπως είναι γνωστό, σήμερα το Ταμείο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να καταβάλλει το εφάπαξ που δικαιούνται όσοι αποχωρούν από την υπηρεσία, αλλά παρά ταύτα περισσότεροι από 35.000 δημόσιοι υπάλληλοι περιμένουν στην ουρά πάνω από 14 μήνες για να πάρουν τα χρήματά τους.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εξασφαλίσει τους πρόσθετους πόρους που θα χρειαστεί το Ταμείο για να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργούνται από το κύμα συνταξιοδοτήσεων που ξέσπασε τον περασμένο Μάιο-Ιούνιο και αναμένεται να κορυφωθεί τον Δεκέμβριο. Ως το τέλος του τρέχοντος έτους οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αναμένεται να ξεπεράσουν τις 42.000. Από αυτές οι περισσότερες είναι αιτήσεις δασκάλων και καθηγητών, ενώ κύμα εξόδου υπάρχει και στους ενστόλους. Από το σύνολο των αιτήσεων, οι 6.000 προέρχονται από στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει δοθεί ακόμη η σύνταξη. Παράλληλα με την επιβολή της εισφοράς, που όπως είναι προφανές θα οδηγήσει σε ισόποση μείωση των καθαρών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, δόθηκαν οδηγίες στη διοίκηση του ΤΕΑΔΥ να προχωρήσει στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά του και να περιορίσει τις δανειακές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου