Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Θλιβερή και ανησυχητική η αποστροφή των ψηφοφόρων προς την πολιτική....

Σχετικά με τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και τα αποτελέσματα, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου επιβεβαίωσε λίγο ως πολύ τα συμπεράσματα της πρώτης Κυριακής. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αισιοδοξεί, αφού σε αυτόν τον γύρο κέρδισε 5 περιφέρειες και 41 Δήμους, εκ των οποίων τους 40 με υποψηφίους προερχόμενους από την παράταξη και χωρίς άλλη στήριξη, με τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ να έχει μειωθεί πλέον στο 2%. Όπως είχα πει και μετά τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής, είμαστε ικανοποιημένοι χωρίς να πανηγυρίζουμε, ανασυντασσόμαστε και συνεχίζουμε τον αγώνα.
Δυστυχώς όμως, η 14η Νοεμβρίου επιβεβαίωσε και μία ακόμα τάση: αυτήν της μαζικής υποχώρησης των πολιτών από την ενεργό συμμετοχή στις εκλογές. Θεωρώ θλιβερή και ανησυχητική την αποστροφή που εκδήλωσαν ακόμα πιο ηχηρά την δεύτερη Κυριακή οι ψηφοφόροι προς την πολιτική. Η αποχή ξεπέρασε το 50%, ενώ μαζί με τα λευκά και τα άκυρα, η καταδικαστική ετυμηγορία προς το σύνολο του πολιτικού συστήματος εκφράστηκε από το 60% των πολιτών.
Οι πολίτες, απελπισμένοι και αποδυναμωμένοι κάτω από το βάρος των μέτρων και με καθημερινή αγωνία για την επιβίωση, εμφανίστηκαν απογοητευμένοι. Βλέποντας την κατάσταση καθημερινά να χειροτερεύει, αντιμετώπισαν τις εκλογές ως μία ατελέσφορη διαδικασία. Δεν πίστεψαν ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, είτε προέρχονταν από την κυβερνητική παράταξη είτε από την αντιπολίτευση, μπορούν να τους λύσουν τα προβλήματα.
Θα ήταν λάθος οι πολιτικές δυνάμεις να αγνοήσουν αυτό το μήνυμα επειδή πρόκειται για αυτοδιοικητικές και όχι εθνικές εκλογές. Πρόκειται για μία προειδοποιητική βολή από τους πολίτες και, εάν δεν κατορθώσουμε να μεταστρέψουμε το κλίμα, στις επόμενες εθνικές εκλογές κανείς, ούτε η Κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση, δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι εκπροσωπεί τους πολίτες.
Σε ένα πράγμα μπορούμε να συμφωνήσουμε όλες οι παρατάξεις: στο ότι οφείλουμε να αναζητήσουμε τρόπους και μέσα για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και να τους πείσουμε ότι το πώς θα κατακτήσουμε το μέλλον μας αφορά όλους. Και θεωρώ ότι είναι ευθύνη όλων όσων συμμετέχουν στο πολιτικό σύστημα να αλλάξουμε τον τρόπο που απευθυνόμαστε στην κοινωνία. Η διαρκής μετάθεση των ευθυνών και η εσωστρέφεια, η αδυναμία συνεννόησης και η στείρα άρνηση έχουν τρομακτικό κόστος για το πολιτικό σύστημα. Χρειάζεται ειλικρίνεια, χρειάζεται υπευθυνότητα και χρειάζονται συγκεκριμένες προτάσεις.
Πιστεύω ότι το πιο εύφορο έδαφος για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Με ενότητα, σύμπνοια και διάθεση συνεργασίας, οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να βρουν σημεία επαφής και να επιδιώξουν από κοινού την πρόοδο. Θέλω να συγχαρώ όλους τους υποψηφίους για τον αγώνα που κατέβαλαν διεκδικώντας μία θέση ευθύνης προκειμένου να υπηρετήσουν τους συμπολίτες τους. Και βεβαίως να συγχαρώ όσους κέρδισαν τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών και να τους ευχηθώ καλή δύναμη στα καθήκοντά τους. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι, ανεξάρτητα από τυχόν κομματικές διαφορές, θα σταθώ στο πλευρό τους σε κάθε τους διεκδίκηση για το καλό της Κορινθίας, και θα στηρίξω κάθε αίτημα που υπηρετεί την κοινωνική ειρήνη, την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου