Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ρύθμιση-ανάσα στην α΄κατοικία....

Ανάσα παίρνει η οικοδομή και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κατασκευών, με τη χθεσινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου να αναστείλει για δύο χρόνια την εφαρμογή του πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας. Ενώ αναμένεται να επαναπατριστεί σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό.


Η εξαγγελία ανακούφισε τα στελέχη της αγοράς που περίμεναν με αγωνία μια απόφαση της κυβέρνησης, που θα έβαζε και πάλι εμπρός τη «σβησμένη μηχανή».
Ρύθμιση-ανάσα στην α΄κατοικία

«Να ανακοινώσω επίσης και την πρόθεση της κυβέρνησης να αναστείλει για δύο χρόνια το πόθεν έσχες στην πρώτη κατοικία. Πιστεύουμε πως είναι μια κίνηση με αναπτυξιακό χαρακτήρα, η οποία θα βοηθήσει έναν χειμαζόμενο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, που είναι πολύ σημαντικός, την οικοδομή, για να μπορέσει να βγει από το σημερινό τέλμα», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η αναστολή του πόθεν έσχες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κτηματαγοράς αλλά και των τραπεζών, θα βάλει και πάλι σε τροχιά ανόδου την αγορά.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κατασκευαστών Κτιρίων κ. Δημήτρης Καψιμάλης ανέφερε στο «Εθνος» ότι η εφαρμογή του «πόθεν έσχες» από τον Μάρτιο του 2010 στην αγορά ακινήτων είχε ως αποτέλεσμα «μεγάλη βουτιά» στις πωλήσεις τους τελευταίους έξι μήνες.
Ρύθμιση-ανάσα στην α΄κατοικία

Συγκεκριμένα, ενώ στο 10μηνο του 2009 έγιναν 85.000 αγοραπωλησίες κατοικιών, φέτος το ίδιο διάστημα η αγορά «κάθισε» καθώς οι πωλήσεις μετά βίας έφτασαν τις 12.000. Τώρα, με την αναστολή του «πόθεν έσχες», οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το 2011 οι πωλήσεις κατοικιών αναμένεται να φτάσουν τις 70.000.

Η καθίζηση κατά 85%, στο μεγαλύτερο μέρος της προήλθε από την εφαρμογή του «πόθεν έσχες» καθώς ένα σημαντικό κομμάτι αγοραστών που είχε χρήματα απέφυγε να τα εμφανίζει με την εφαρμογή του μέτρου.

«Οι ενοικιαστές θα γίνουν ιδιοκτήτες» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτος Παραδιάς, σημειώνοντας πως πρόκειται για «κοινωνικό μέτρο», που θα δώσει την ευκαιρία σε αρκετές χιλιάδες ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν σε αγορά πρώτης κατοικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου