Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Ενώ η αρχική συµφωνία γιατην Ελλάδα προέβλεπε τριετή δανεισµό και διετή περίοδο αποπληρωµής, τώρα.....

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Ecofin  χθες στις  Βρυξέλλες, που αποφάσισε την παροχή δανείου προς την Ιρλανδία  και δεσµεύτηκε για  αναπροσαρµογή των όρων και του δανείου προς την  Ελλάδα
Το «πράσινο φως» για την παράταση του χρόνου αποπληρωµής των δανείων από την Ενωση και το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο έλαβε χθες η Ελλάδα.
Οι εταίροι συµφώνησαν, στο πλαίσιο της σύγκλησης του έκτακτουEurogroupκαι ECOFIN για τηβοήθεια προς την Ιρλανδία, να «διασυνδέσουν» τους όρους δανεισµού των δυο χωρών. Ενώ η αρχική συµφωνία γιατην Ελλάδα προέβλεπε τριετή δανεισµό και διετή περίοδο αποπληρωµής, τώρα θα εξοµοιωθεί µε το ∆ουβλίνο και θα έχει τετραετή περίοδο δανεισµού και επταετή περίοδο εξόφλησης. Οπως εξηγούσεδιπλωµατική πηγή, ενώ µέχρι τώρα η εξόφληση των δανείων επρόκειτο να αρχίσει τον Μάιο του 2013 (χρονιάκατά την οποία το δηµόσιο χρέος της Ελλάδας θα είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικά βεβαρηµένο) και ναολοκληρωθεί τον Μάιο του 2015, τώρα η αποπληρωµή θα αρχίσει τον Μάιο του 2014 και θα ολοκληρωθεί το 2021. Η ίδια πηγή µιλούσε για «βαθιά ανάσα» που θα αποµακρύνει τους φόβους των αγορών, οι οποίες θεωρούσαν πως ακόµη και µε την εφαρµογή του Μνηµονίου το δηµόσιο χρέος της Ελλάδας είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει τη βιωσιµότητα της χώρας – οπότε είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση ή η πτώχευση.

Σε εκκρεµότητα παραµένει το ποσό που θα αφορά η επιµήκυνση – δηλαδή αν θα περιλαµβάνει το σύνολο των 110 δισ. ευρώπου είναι τα δάνεια από τους εταίρους και το∆ΝΤ, ή τα χρήµατα που δεν έχει εισπράξει ακόµη (110 δισ. ευρώ µείον τις δόσεις Μαΐου 20 δισ., Σεπτεµβρίου 9 δισ. και ∆εκεµβρίου 9 δισ.).

Το Eurogroup κατέβαλε προσπάθεια να εξοµοιωθεί η Ιρλανδία µε την Ελλάδα και στο ζήτηµα του επιτοκίου – κάτι δύσκολο, καθώς το∆ουβλίνο δανείζεται από πολλαπλές πηγές και έπρεπε να γίνουνκαι συνυπολογισµοί µεταξύ κυµαινοµένων και σταθερών. Πάντως, πηγές του οικονοµικού επιτελείου έλεγαν ότι τα επιτόκια και των δύο χωρών θακατατείνουν ουσιαστικά στο 6,05%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου