Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

«Η ψήφος των πολιτών πρέπει να σιγήσει τις φωνές που ζητούν και άλλες θυσίες...

Άρθρο του Κ.Κόλλια

Οι πρώτες δηλώσεις του Πρωθυπουργού μετά τις περιφερειακές εκλογές έδειξαν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν κατάλαβε ή δεν θέλησε να καταλάβει τίποτα από το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες την πρώτη Κυριακή, είτε μέσω της ψήφου είτε μέσω της αποχής. Η αγνόηση της ήττας και η εμμονή στη συνέχιση της ίδιας καταστροφικής, αντικοινωνικής πολιτικής αναδύθηκε μέσα από τα λόγια του Πρωθυπουργού, ο οποίος με μειλίχιο ύφος διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι θα τραβήξει μέχρι τέλους το σκοινί της φτώχειας και της ύφεσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκαν και οι δανειστές μας, οι οποίοι την επομένη των εκλογών παρουσίασαν νέο κατάλογο σκληρών μέτρων λιτότητας, αλλά και αιτημάτων για τα εργασιακά και το έλλειμμα. Κατ’ αρχήν φαίνεται ότι οι αλχημείες του ΠΑΣΟΚ με το ύψος του ελλείμματος συνεχίζονται. Τώρα, που η Κυβέρνηση αναζητά άλλοθι για να επιβάλλει νέα μέτρα, την συμφέρει να φουσκώσει το έλλειμμα με όποιον τρόπο μπορεί. Έτσι, για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονται τυχόν δάνεια επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και τα εφάπαξ που διεκδικούν οι υπό συνταξιοδότηση δημόσιοι υπάλληλοι. Η ειρωνεία είναι ότι, όταν ένα ποσό εγγράφεται στο έλλειμμα, υποτίθεται ότι πρέπει να πληρωθεί ώστε να μειωθεί το έλλειμμα. Το κράτος όμως χρωστά αυτή τη στιγμή το εφάπαξ σε 38.000 συνταξιούχους και, σύμφωνα με πληροφορίες, η μόνη πιθανότητα να τους πληρώσει είναι με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, την ίδια στιγμή που συζητάται όλο και πιο έντονα η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, άρα και η περικοπή των εφάπαξ.
Αυτή η μεθοδολογία που προκρίνει η Κυβέρνηση και οι συνεργάτες της, θα έχει ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα: μετά τις 14 Νοεμβρίου, θα ανακοινωθεί αναθεωρημένο έλλειμμα άνω του 15% και νέα μέτρα της τάξεως των 4-5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η υλοποίηση των μέτρων αυτών θα είναι επώδυνη και, αν κρίνει κανείς από τα μισόλογα των κυβερνητικών στελεχών, δεν θα σταματήσουν μπροστά σε τίποτα. Ήδη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ερωτηθείς για το αν σχεδιάζονται απολύσεις στο δημόσιο απάντησε ότι «εμείς τους στόχους μας τους τηρούμε απαρέγκλιτα».
Μετά την ήττα του πρώτου γύρου και μπροστά στο ενδεχόμενο συντριβής στον δεύτερο, πολλά υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και κάνουν στροφή 180 μοιρών. Η κ. Κατσέλη χαρακτήρισε λανθασμένο τον τρόπο εφαρμογής της περαίωσης, ο κ. Ρέππας είπε ότι πρέπει να βελτιωθεί η πολιτική της Κυβέρνησης, οι κ.κ. Καστανίδης και Πάγκαλος έθεσαν επί τάπητος την αναδιάρθρωση του χρέους, ο κ. Λοβέρδος αποδοκίμασε έμμεσα τον εκβιασμό των πρόωρων εκλογών.
Εδώ και δώδεκα μήνες τα κυβερνητικά στελέχη κώφευαν απέναντι στις κραυγές απόγνωσης των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ανέργων. Έστεκαν απαθείς απέναντι στην αγανάκτηση και την απογοήτευση των πολιτών. Αγνοούσαν επιδεικτικά όχι μόνο τη Νέα Δημοκρατία, αλλά ακόμα και δικά τους στελέχη, όταν επεσήμαιναν ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη και πρέπει να αλλάξει. Τώρα, μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων και μόνο υπό την απειλή και δεύτερης ήττας, τα κυβερνητικά στελέχη ανασυντάσσονται, φορώντας το προσωπείο της μετάνοιας και της αυτοκριτικής, όμως δεν πείθουν κανέναν. Όλοι εκείνοι που σήμερα εμφανίζονται απολογητικοί, την επαύριο θα εφαρμόζουν πειθήνια τα νέα, ακόμα σκληρότερα μέτρα. Η ψήφος των πολιτών πρέπει την ερχόμενη Κυριακή να σιγήσει οριστικά τις φωνές που τους ζητούν και άλλες θυσίες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου