Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Μια τραγικά αδιέξοδη πολιτική....


Τα νέα, άκρως απογοητευτικά, στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, έκτος από τη διάχυση ακόμη μεγαλύτερης απαισιοδοξίας στους πολίτες, καταδεικνύουν για ακόμη μια φορά το μέγεθος της κυβερνητικής αποτυχίας. Το σκηνικό των σκηνοθετημένων πανηγυρισμών μετά τη σύνοδο της 11ης Μαρτίου κατέρρευσε τάχιστα κάτω από το βάρος των αρνητικών αποτελεσμάτων της κυβερνητικής πολιτικής.
Η σημαντική υστέρηση εσόδων για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2011 κατά 9,8% από τον προβλεπόμενο στόχο και 9,1% με το αντίστοιχο δίμηνο του 2010, αποδεικνύει ότι:

• Η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική του Μνημονίου είναι τραγικά αδιέξοδη, καθώς το μόνο που καταφέρνει είναι η όξυνση της ύφεσης.

• Η πρόβλεψη για λήψη και νέων μέτρων, που τελικά θα πλήξουν τους οικονομικά ασθενέστερους, θα επαληθευτεί και αυτή τη φορά. Άλλωστε προαναγγέλθηκαν για εντός του Απριλίου μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ που θα ενεργοποιηθούν για να καλύψουν αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Έτσι την αδυναμία της κυβέρνησης να κτυπήσει τις πληγές της φοροδιαφυγής, των σπαταλών του δημοσίου και της γραφειοκρατίας θα πληρώσουν τα συνήθη «θύματα», τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική συνοχή.

• Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να πορεύεται χωρίς πυξίδα και σχέδιο και βασίζεται σε προσδοκίες που δεν ανταποκρίνονται στην οικονομική πραγματικότητα.

• Το κυβερνητικό σχήμα εξακολουθεί να πάσχει από έλλειψη συντονισμού, και τα υπουργεία δείχνουν εξαιρετικά χαμηλή αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των προβλημάτων που ανήκουν στην αρμοδιότητά τους.

• Ο υπουργός Οικονομικών επιμένει να παραπλανά την κοινή γνώμη ισχυριζόμενος, σε πείσμα της πραγματικότητας, ότι είμαστε στο κατώφλι της ανάκαμψης. Και βέβαια, φροντίζει να αποσιωπά τη δέσμευσή του, από το Μάιο του 2010, ότι αν χρειαστεί να πάρει κι άλλα μέτρα, θα σημαίνει ότι έχει αποτύχει… Και ας έχουμε χάσει το μέτρημα από τις φορές που επέβαλε νέα μέτρα, καθώς τίποτε απ’ ό,τι είχε σχεδιάσει αυτή η κυβέρνηση δεν αποδίδει.
Σε κάθε περίπτωση, η «αξιοπιστία» των διαβεβαιώσεων του κ. Παπακωνσταντίνου, αποκαλύπτεται επιπλέον και από τις, αναντίρρητα αντικειμενικές και συνάμα εφιαλτικές, προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για το ποσοστό της ανεργίας να φθάνει στο 16,5% (!) μέχρι το τέλος του έτους, εάν συνεχισθεί η ίδια υφεσιακή δυναμική, όπως αυτή του τελευταίου τριμήνου του ’10.


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου