Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Οι περιφέρειες υπεύθυνες για τα σκουπίδια...



Τα θέματα της διαχείρισης των απορριμάτων αλλά των περιφερειακών χωροταξικών τέθηκαν μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της συνάντησης των περιφερειαρχών και της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη. κ. Μπιρμπίλη στις δηλώσεις της υπογράμμισε ότι «ο περιφερειακός σχεδιασμός της διαχείρισης απορριμμάτων είναι στην ευθύνη της περιφέρειας», προσθέτοντας ότι είναι ανοικτή σε κάθε μέθοδο πλην της κάυσης σύμμεικτων.
Παράλληλα πρότεινε τη σύσταση επιτροπής που θα απαρτίζεται από στελέχη ΥΠΕΚΑ και περιφερειών, ώστε να είναι εφικτή άμεση εξέταση και επίλυση θεμάτων που επείγουν, ενώ προανήγγειλε ότι εντός του έτους θα δημοσιοποιθηθεί το νομοσχέδιο για το θέμα των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, χωρίς όμως εκπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος.  Πρόσθεσε δε πως θα προωθήσει τόσο τη μελέτη για τις προδιαγραφές των επιμέρους μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων όσο και την αναδιάρθρωση των σχετικών υπηρεσιών του υπουργείου, με στόχο να γίνουν πιο αποτελεσματικές.
Όσον αφορά στην προστασία των δασών, είπε ότι περιμένει την υποστήριξη των περιφερειών για την πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ για τους δασικούς χάρτες - οι πρώτοι θα αναρτηθούν την επόμενη εβδομάδα.

«Τόσο η προστασία του περιβάλλοντος όσο και η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η αναπτυξιακή προοπτική μέσα από αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν με τα μεγαλύτερα οφέλη για τον πολίτη και τη χώρα μόνο μέσα από τη στενή μας συνεργασία», υπογράμμισε προς τους περιφερειάρχες η κυρία Μπιρμπίλη.

Σηφουνάκης: Έμφαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, από την πλευρά του, αναφερόμενος στην αξιολόγηση και εξειδίκευση των δώδεκα περιφερειακών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης των περιφερειών της χώρας, σημείωσε πως «με την ανάθεση των μελετών της αναθεώρησης, που βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, δίνεται για πρώτη φορά τόσο μεγάλη έμφαση στην ολοκλήρωση των χωροταξικών μελετών των περιφερειών με ειδικές προτάσεις για το τοπίο και θα λυθούν εκκρεμότητες χρήσεων δεκαετιών», ενώ διαβεβαίωσε τους περιφερειάρχες ότι «όλα τα χωροταξικά θέματα που τους απασχολούν εξετάζονται από το υπουργείο, με έμφαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Μάλιστα, τόνισε ότι θα επισκεφθεί όλες τις περιφέρειες προκειμένου να υπάρξει διεξοδική συζήτηση κατά την πρώτη φάση εκπόνησης των μελετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου