Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Όταν είναι μεγάλη η κομματική πελατεία δεν γίνεται να αφήσεις τίποτα στην τύχη...

Ο λόγος για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι προσανατολίζονται σε νέο αντάρτικο για το επίμαχο άρθρο 9 που αφορά στην εκτός σχεδίου δόμηση σε περιοχές Natura και συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την προστασία της βιοποικιλότητας που άρχισε να συζητείται το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν δεν αλλάξει η τρίτη, ή τέταρτη ή πέμπτη κατά σειρά διατύπωση, έχουμε βλέπετε χάσει και τον λογαριασμό, θα καταψηφίσουν την ρύθμιση. Σημείο τριβής αποτελεί η απαγόρευση κάθε δυνατότητας κατάτμησης σε οικόπεδα τεσσάρων στρεμμάτων, μη λαμβάνοντας υπόψιν, όπως λένε, μία σειρά υποπεριπτώσεων, όπως για παράδειγμα εκείνη της διανομής που νομικά θεωρείται κατάτμηση. Περαιτέρω παρεκκλίσεις εν ολίγοις ζητούν για τους σημερινούς ιδιοκτήτες τέτοιων εκτάσεων σε περιοχές Natura κι έτσι η αρχική ρύθμιση θα γίνει κυριολεκτικά αγνώριστη.

Θυμίζουμε ότι ο ΛΑΟΣ έχει ήδη ζητήσει την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας στο επίμαχο άρθρο ενώ τα… όργανα στο ΠΑΣΟΚ θα αρχίζουν να… παίζουν επί του βήματος της Βουλής από αύριο το πρωί και μέχρι τελικής ικανοποίησης.

Δεν φαίνεται να τελειώνουν τα… βάσανα για την Υπουργό Περιβάλλοντος αφού βρίσκεται και πάλι ενώπιον νέου αντάρτικου βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Παρά το γεγονός ότι έφερε τροποποιημένο το επίμαχο άρθρο εννέα στο νομοσχέδιο για την βιοποικιλότητα που δίνει την δυνατότητα για κατ’ εξαίρεση δόμηση σε γήπεδα τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων αντί των δέκα που θα είναι εις το εξής το νέο πλαφόν για περιοχές Natura, εντούτοις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαμήνυαν χθες αργά το βράδυ πως αν δεν αλλάξει η διατύπωση της διάταξης θα την καταψηφίσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τους η στάση οφείλεται στην ανασφάλεια που τους δημιούργησε η Υπουργός αλλάζοντας και ξαναλλάζοντας τη ρύθμιση, με αποτέλεσμα είκοσι βουλευτές να την αναλύουν τώρα λέξη προς λέξη και να διαπιστώνουν ότι θα δημιουργήσει προβλήματα σε κάποιες περιπτώσεις, όπως της διανομής για παράδειγμα που νομικά θεωρείται κατάτμηση, αν και εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή.

Θυμίζουμε ότι υπό την πίεση των αντιδράσεων εντός κι εκτός κόμματος η κα Μπιρμπίληαφαίρεσε από το επίμαχο άρθρο 9 την προϋπόθεση που εξαιρούσε από το πλαφόν δόμησης των δέκα ( 10 ) στρεμμάτων, γήπεδα τουλάχιστον τεσσάρων ( 4 )στρεμμάτων με πρόσωπο σε διεθνείς, εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς, μόνο εφόσον είχαν ελάχιστο πρόσωπο 45 και ελάχιστο βάθος 50 μέτρων.

Σύμφωνα με την τελευταία αλλαγή, η οποία συναντά γερές αντιστάσεις από τους κυβερνητικούς βουλευτές, κατ’ εξαίρεση θα θεωρούνται άρτια κατά παρέκκλιση αλλά χωρίς δυνατότητα περαιτέρω κατάτμησης, γήπεδα έκτασης τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων τα οποία σύμφωνα με τίτλους ιδιοκτησίας που έχουν μεταγραφεί νόμιμα μέχρι και την 1η Μαρτίου του 2011, θεωρούνταν άρτια και οικοδομήσιμα σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις. Κατά της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ ο ΛΑΟΣ διά του κ.Ροντούλη ζήτησε την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας στο επίμαχο άρθρο.

Έφη Γαλώνη

www.tsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου