Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Από κόσκινο 980 φοροαπαλλαγές...




Στο απόσπασμα στήνει για άλλη μια φορά το υπουργείο Οικονομικών τις φοροαπαλλαγές. Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο Νο 4, το υπουργείο βάζει στο μικροσκόπιο τις 980 φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα, αφού με νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου πολλές θα επανεξεταστούν ή θα κοπούν.

Πρόκειται μεταξύ άλλων για δαπάνες νοικοκυριών που εκπίπτουν από το εισόδημα, όπως ασφάλιστρα ζωής, έξοδα για γιατρούς και δικηγόρους, απαλλαγές που παρέχονται στα νομικά πρόσωπα, δαπάνες που εκπίπτουν από τους φόρους ακινήτων, όπως για την αγορά πρώτης κατοικίας, απαλλαγές από τον ΦΠΑ, από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, από δεκάδες τέλη χαρτοσήμου κοκ.

Αν και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι όλες οι φοροαπαλλαγές θα εξεταστούν από μηδενική βάση, εκτιμάται ότι οι πιο σοβαρές παρεμβάσεις θα γίνουν σε εκείνες που αφορούν τη φορολογία νομικών προσώπων, ακινήτων, ΦΠΑ και τελών. Πολλές από τις φοροαπαλλαγές των νοικοκυριών έχον ήδη ψαλιδιστεί κατά τις προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών. Μεταξύ άλλων και οι δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδημα, οι οποίες εκπίπτουν πλέον σε ποσοστό 20% από τον φόρο, όταν μέχρι πέρυσι εξέπιπταν κατά 100% από το εισόδημα.

Μαχαίρι στις επιχειρήσεις
Μεγάλο μαχαίρι εκτιμάται ότι θα μπει στις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, στον προϋπολογισμό του 2011 καταγράφονται 210 φοροαπαλλαγές για νομικά πρόσωπα. Στις περισσότερες μάλιστα των περιπτώσεων, όπως αναφέρει ο προϋπολογισμός, υπάρχει αδυναμία καταγραφής της απώλειας των φορολογικών εσόδων λόγω έλλειψης και συγκριτικών στοιχείων.

Σήμερα οι 980 φοροαπαλλαγές, αφορούν 901 κατηγορίες φορολογουμένων και κοστίζουν στον προϋπολογισμό γύρω στα 5 δισ. ευρώ. Οπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, «υπάρχουν πάρα πολλές φορολογικές απαλλαγές, οι οποίες επιχορηγούνται από την Πολιτεία με τη μορφή κινήτρων», για να προσθέσει ότι «αν καταργηθούν, για παράδειγμα, στο σύνολό τους μπορεί να αποφέρουν 5 δισ. ευρώ, ενώ αν κρατηθούν οι μισές μπορεί να αποφέρουν 3 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα είχε πει ο κ. Σαχινίδης, δεν τίθεται θέμα άμεσης κατάργησης ή περικοπής φοροαπαλλαγών αλλά, όπως είχε παραδεχθεί, είναι «ένα από τα στοιχεία της συζήτησης». «Δεν είπα ότι θα πάρουμε πρωτοβουλία να καταργήσουμε τις φοροαπαλλαγές. Αλλά δεν είναι σωστό μια κοινωνία να συζητά για τον οδικό χάρτη της μείωσης των ελλειμμάτων της και να αγνοεί αν σήμερα το επίπεδο των δημοσιονομικών της εσόδων είναι της τάξης των 52 δισ. ευρώ και δεν είναι της τάξης των 55 ή των 56 δισ. ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου