Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Απογοήτευση και έντονο προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση της ανακύκλωσης στην Κορινθία....

Η διαχείριση των απορριμμάτων τείνει να καταλήξει σε αδιέξοδο και ενώ η μόνη εύκολη και χωρίς έξοδα μέθοδος, δηλ. η ανακύκλωση, δεν προχωράει, βαδίζουμε κατά τα φαινόμενα σε λύσεις διαχείρισης απορριμμάτων ( καύση ) με επιβάρυνση περιβαλλοντική, κοινωνική αλλά και οικονομική, για τους πολίτες.
Παρόλο που το πρώτο βήμα για την ανακύκλωση δηλ, οι μπλε κάδοι και τα αυτοκίνητα, υπάρχουν στους Δήμους, παρόλο που οι πολίτες αγκάλιασαν την προσπάθεια και διαχωρίζουν τα υλικά, παρόλο που οι υπεύθυνοι των Δήμων γνωρίζουν πολύ καλά το οικονομικό όφελος από την ανάπτυξη της ανακύκλωσης , παρόλο που το ΚΔΑΥ της Κορινθίας αδειοδοτήθηκε πλήρως και είναι έτοιμο να λειτουργήσει αμέσως, τίποτα δεν προχωράει, τίποτα δεν αλλάζει, ως προς το καλύτερο.
Οι υπεύθυνοι της εταιρείας ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α. ΑΕ) ζητούν, ακόμη και τώρα από τους Δήμους, να της παραχωρήσουν χώρο, για να κατασκευάσει σταθμό μεταφόρτωσης και να μεταφέρει τα ανακυκλώσιμα υλικά στη Τρίπολη.
Ποια είναι αυτά τα συμφέροντα που αναγκάζουν την επιλογή των ποιο ακριβότερων και χωρίς αποτέλεσμα, λύσεων;
Εμείς οι σύλλογοι προστασίας περιβάλλοντος, μέλη του ΠΑΝΔΟΙΚΟ ( Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων ), που εδώ και πολλά χρόνια, υπερασπιζόμαστε το κορινθιακό περιβάλλον αδιάλειπτα και ελπίζουμε, με συνέπεια, δηλώνουμε ότι :
- Δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση λύσεις που δεν θα προσφέρουν περιβαλλοντικά και κοινωνικά στον τόπο μας.
- Δεν θα δεχτούμε λύσεις, διαχείρισης σύμμικτων απορριμμάτων, χωρίς τα δύο πρώτα στάδια δηλ. ανακύκλωση και κομποστοποίηση.
- Η όποια ενδιάμεση ή τελική λύση, θα προέλθει μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη που εκτός των άλλων θα καταλήγει στην οικονομικότερη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και απαιτούμε:
- Την άμεση λειτουργία του ΚΔΑΥ Κορινθίας.
- Την ανάπτυξη περισσότερων μπλε κάδων για τα υλικά συσκευασίας.
- Την εφαρμογή και ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης και των υπολοίπων υλικών που εντάσσονται σε όλα τα υπάρχοντα συστήματα ανακύκλωσης ( ηλεκτρικά- ηλεκτρονικά, οχήματα τέλους κύκλου ζωής, ελαστικά, μπαταρίες, συσσωρευτές, ορυκτέλαια )και των υλικών που ακόμη δεν έχουν θεσμοθετηθεί συστήματα διαχείρισης ( τηγανέλαια, ρουχισμός- υφάσματα, μπάζα, απόβλητα γεωργίας δηλ. πλαστικά πανιά και λάστιχα ).
ΟΙΚΟΣΥΛΚΟ
ΟΙΚΟΖΩΗ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου