Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Υπερψηφίστηκε, εν μέσω «πυρών», το νομοσχέδιο για την αστυνομική αυθαιρεσία...




Με την ψήφο μόνο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει τη «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη». Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε το σχέδιο νόμου, εξαπολύοντας «πυρά» κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει και την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, η σύσταση της Οικονομικής Αστυνομίας για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος και η αντικατάσταση του καθεστώτος των εποχικών πυροσβεστών με πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής υποστήριξε ότι η τροποποίηση στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αστυνομικών σε επίπεδο αστυνομικής διεύθυνσης και όχι νομού, δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με κομματικές επιδιώξεις. "Μακριά από εμένα αυτές οι προσεγγίσεις, ίσως κρίνουν εξ ιδίων αυτοί που τα υποστηρίζουν", τόνισε.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Ν.Δ. Θανάσης Νάκος τόνισε ότι το νομοσχέδιο αποπνέει αμφιβολία και καχυποψία έναντι του σώματος των αστυνομικών. Πρόσθεσε δε, ότι έρχεται σε περίοδο απαξίωσης τόσο της υλικοτεχνικής υποδομής της ΕΛΑΣ, όσο και της εκπαίδευσης των αστυνομικών, κάνοντας αναφορά στο αιματηρό περιστατικό με τη δολοφονία δυο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος σημείωσε ότι το Γραφείο Αστυνομικής Αυθαιρεσίας δεν πρόκειται να αλλάξει τον χαρακτήρα της Αστυνομίας ως μηχανισμό καταστολής, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του με την παρουσία συνταξιούχων δικαστών στο Γραφείο, όπως και με την εμπλοκή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων στο σύνολο του δημόσιου τομέα.
Για συστηματική αστυνομική αυθαιρεσία έκανε λόγο ο Θοδωρής Δρίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα προστασίας των αστυνομικών και χαρακτήρισε δειλό βήμα το υπό σύσταση Γραφείο.
Την απόλυτη διαφωνία του κόμματός του εξέφρασε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Θ. Πλεύρης. Υποστήριξε ότι δεν διασφαλίζονται οι αστυνομικοί από τις συκοφαντικές ή κακόβουλες ανώνυμες καταγγελίες και ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν κατά του καταγγέλλοντος, όταν η υπόθεση πάει στο αρχείο ελλείψει στοιχείων, ή αθωωθούν.
Παρέμβαση Κακλαμάνη για τους μετανάστες
Με το κλείσιμο της συζήτησης, σε παρέμβασή του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στήριξε απολύτως την κυβέρνηση στο θέμα των χειρισμών για τους απεργούς μετανάστες. "Θα ήμασταν καταδικασμένοι να μη βγούμε από το αδιέξοδο, αν δεν αποφασίσουμε να αποβάλουμε κάθε στοιχείο υποκρισίας", τόνισε.
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έδωσε λύσεις που δεν δημιουργούν πλασματικές υποσχέσεις στα ευρύτερα στρώματα των μεταναστών. Αναφερόμενος στη συζήτηση του νομοσχεδίου πρόσθεσε ότι δεν έλειψε η υποκρισία "από τους υπερπροστάτες των αστυνομικών", σημειώνοντας ότι όλες οι αλλαγές που επέρχονται ήταν διαχρονικά αιτήματα των ίδιων των αστυνομικών ενώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου