Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Εκοψαν τη χρηματοδότηση σε 44 νοσοκομεία και 20 ΑΕΙ, ΤΕΙ...

Click Here
Επιστροφή


Κόπηκε από αυτόν το μήνα η κρατική χρηματοδότηση σε 44 νοσοκομεία, 20 ΑΕΙ, ΤΕΙ και ερευνητικά Ιδρύματα, καθώς και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.
Μεταξύ των θυμάτων και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Μεταξύ των θυμάτων και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, την «εσχάτη των ποινών» σε 65 φορείς του Δημοσίου, που συνεχίζουν να μη δίνουν τα οικονομικά στοιχεία για τα έσοδα, τις δαπάνες, τα ελλείμματα και τις υποχρεώσεις τους. Ενώ ετοιμάζονται κυρώσεις και για τους φορείς που κοινοποίησαν μεν στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά αυτά είναι ελλιπή.
Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Εσωτερικών, δόθηκε εντολή να «μην εγκριθεί η μηνιαία επιχορήγηση 7%» σε 65 φορείς, καθώς αρνούνται να κοινοποιήσουν τα οικονομικά στοιχεία, βάσει των οποίων θα σχηματιστεί η πλήρης εικόνα για το έλλειμμα και τις υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης.
Πάντως, από τα έως τώρα στοιχεία που έχουν αποσταλεί και στην Ελληνική Στατιστική Αρχή το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο 9,7% με 9,8%, ελαφρώς υψηλότερο από το 9,5% που ανακοίνωσε προ μηνός η κυβέρνηση και το 9,6% της τρόικας. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ακόμη κι αν είναι ελλιπή, θα κοινοποιηθούν στη Eurostat στα τέλη του μήνα.
Οι φορείς στους οποίους η επιχορήγηση κόπηκε από αυτόν το μήνα και δεν πρόκειται να ξαναδοθεί μέχρι να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όπως σημείωνε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου, είναι:
1 Υπουργείο Παιδείας. Δεν παίρνουν καμία επιχορήγηση 20 ΑΕΙ, ΤΕΙ και ερευνητικά ιδρύματα. Μεταξύ αυτών είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και πλήθος ΤΕΙ από όλη τη χώρα. Κι αν κάποια ΤΕΙ έχουν ταμειακά υπόλοιπα, όπως σημείωνε ο ίδιος παράγοντας, το ερώτημα είναι μέχρι πότε θα τους φτάσουν αυτά για να κινηθούν.
2 Υπουργείο Υγείας. Σε σύνολο 134 νοσοκομείων στοιχεία έχουν αποστείλει τα 90 - μεταξύ των οποίων και τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Τα 44 νοσοκομεία «μικρότερου» μεγέθους που δεν έστειλαν τα στοιχεία δεν θα παίρνουν πλέον χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
3 Υπουργείο Εσωτερικών. Το κόψιμο της επιχορήγησης αφορά το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο δεν έχει αποστείλει τα στοιχεία που του έχουν ζητηθεί.
Και για τους μισθούς
Οσο οι φορείς δεν αποστέλλουν τα στοιχεία θα συνεχίζεται το κόψιμο της κρατικής χρηματοδότησης και ως εκ τούτου θα υπάρξει δυσλειτουργία στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους - μεταξύ των οποίων και η μισθολογική δαπάνη.
Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί σε ευρείες συσκέψεις των εμπλεκόμενων υπουργείων. Το υπουργείο Οικονομικών θα καλέσει τους υπευθύνους των υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Εσωτερικών, προκειμένου να διαπιστώσει τα έως τώρα πεπραγμένα και να καθορίσει τη μετέπειτα πορεία του.
Και ελλιπή στοιχεία
Ενώ παραμένει πάντα ανοιχτό το θέμα των κυρώσεων για τις διοικήσεις των φορέων αυτών, καθώς με νόμο από το 1993 προβλέπεται ακόμα και το κόψιμο των μηνιαίων αποδοχών των διοικητών που δεν κοινοποιούν τα στοιχεία που τους ζητούνται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Τον κίνδυνο επιβολής ανάλογων κυρώσεων, όπως κόψιμο κρατικής χρηματοδότησης και μείωση του μισθού των διοικήσεων, αναμένεται να αντιμετωπίσουν και αρκετοί από τους 1.196 φορείς που έχουν μεν αποστείλει τα στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο, αλλά αυτά είναι ελλιπή, καθώς εκλείπει το πλέον βασικό στοιχείο, που αφορά τις υποχρεώσεις τους.
* Στη μάχη συλλογής των στοιχείων έχουν επιδοθεί και οι Big5 (οι πέντε μεγάλες εταιρείες συμβούλων, όπως PW&C, Ernest & Young, τις οποίες έχει προσλάβει το Δημόσιο), οι οποίοι μπήκαν στα λογιστήρια των φορέων και καταγράφουν τα οικονομικά μεγέθη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να έχουν μαζέψει τα στοιχεία από 200 φορείς και συνολικά από 600 μέχρι τον Ιούνιο.*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου