Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Συγχωνεύσεις-Τσουνάμι στην Παιδεία!

Το υπουργείο Παιδείας άργησε αλλά τελικά έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης που καταργούνται, συγχωνεύονται ή υποβαθμίζονται από τη νέα σχολική χρονιά. Η λίστα αυτή σβήνει κυριολεκτικά από το χάρτη εκατοντάδες σχολεία και αποτελεί ακόμα μια κατάμαυρη σελίδα επί των ημερών της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου.

Συγκεκριμένα στην περιφέρεια Πελοποννήσου οι αλλαγές αφορούν περίπου 200 σχολεία/νηπιαγωγεία εκ των οποίων τα 120 περίπου καταργούνται, κυρίως της Α/θμιας εκπαίδευσης!!!



· Καταργούνται 26 Δημοτικά και Νηπιαγωγεία και ακόμα 2 Γυμνάσια με Λυκειακές τάξεις. Αυτά τα σχολεία κλείνουν οριστικά χωρίς να συγχωνεύονται με άλλα.



· Συγχωνεύονται 146 Δημοτικά και Νηπιαγωγεία και 25 Γυμνάσια και Λύκεια. Συνολικά προκύπτουν 66 νέα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία και 12 Γυμνάσια και Λύκεια. Άρα άλλες 93 σχολικές μονάδες καταργούνται στην πράξη.



· Υποβαθμίζονται 5 Δημοτικά και Νηπιαγωγεία.



Από αυτό το τσουνάμι συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων το υπουργείο καταργεί επιπλέον και περίπου 100 οργανικές θέσεις δασκάλων και νηπιαγωγών και ανάλογο αριθμό οργανικών θέσεων καθηγητών. Εδώ είναι που το μνημόνιο παίρνει σάρκα και οστά στην Παιδεία, αφού το μέτρο της 1 πρόσληψης ανά 5 συνταξιοδοτήσεις γίνεται πλέον εφικτό για τους κυβερνώντες. Εδώ είναι που οι περικοπές της Τροϊκανής κυβέρνησης αγγίζουν τους πλέον σημαντικούς τομείς της ελληνικής κοινωνίας και φέρνουν την πραγματική οικονομική ασφυξία σε κάθε οικογένεια. Εδώ είναι που οι ψεύτικες υποσχέσεις για στροφή στην Παιδεία εξελίσσονται σε εφιάλτη για τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και φυσικά τα παιδιά. Το ρητό “πρώτα ο μαθητής” προφανώς εννοούσε “πρώτο θύμα ο μαθητής”. Στοίβαγμα μαθητών, χρονοβόρες μετακινήσεις, εντέλει διώξιμο παιδιών από τα σχολεία...

Ειδικά για την ύπαιθρο και τα χωριά ο «εκπαιδευτικός Καλλικράτης» θα εντείνει τις τάσεις εγκατάλειψης και ερήμωσης.

Η Κοινή Δράση Πελοποννήσου είναι εξ ολοκλήρου αντίθετη με το σχέδιο εξαφάνισης των σχολείων από το χάρτη της χώρας στο βωμό της εξοικονόμησης πόρων ή της δημιουργίας ενός υπερσυγκεντρωτικού μοντέλου εκπαίδευσης. Σε αυτή την κατεύθυνση θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο και αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα επαφών με γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητικές κοινότητες να βοηθήσει στη δημιουργία ενός μαζικού ρεύματος εναντίωσης και αντίστασης στο εκπαιδευτικό τσουνάμι του υπουργείου Παιδείας.



κίνηση συντονισμού πολιτών Πελοποννήσου ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου