Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Επανέρχονται τα πειραματικά - πρότυπα σχολεία....


Την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του θεσμού από τη νέα σχολική χρονιά

Επανέρχονται τα πειραματικά - πρότυπα σχολεία




Με αναβαθμισμένατα πρότυπα και πειραματικά σχολεία θα ξεκινήσει η επόμενη σχολική χρονιά, καθώς το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να επαναφέρει τον θεσμό που είχε καταργηθεί από το 1980.

Με σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, προβλέπεται η πλήρης αναμόρφωση του θεσμού, καθώς κρίνεται ότι κακώς καταργήθηκε η σύνδεση όλων των πειραματικών σχολείων με τα πανεπιστήμια, αλλά και η ίδρυση νέων πειραματικών σχολείων σε περιοχές όπου υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα.
Κατά το σχέδιο νόμου τα σχολεία αυτά θα λειτουργούν με ξεχωριστό ωρολόγιο πρόγραμμα, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μονάδας. Στις ιδιαίτερες δράσεις τους προβλέπεται η δημιουργία ομίλων, προκειμένου να αναπτυχθούν οι ιδιαίτερες κλίσεις και ικανότητες των μαθητών που φοιτούν σε αυτά.

Οι όμιλοι θα λειτουργούν πέρα από το ωρολόγιο πρόγραμμα (δηλαδή την 8η και 9η ώρα), μία ή δύο φορές την εβδομάδα και θα αφορούν γνωστικούς τομείς, όπως τα μαθηματικά, η γλώσσα, η λογοτεχνία, τα εικαστικά, ο αθλητισμός κ.ά.

Η καινοτομία στο νέο καθεστώς των πειραματικών-πρότυπων σχολείων είναι ότι στους ομίλους αυτούς θα μπορούν να εγγραφούν και μαθητές που φοιτούν στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της ευρύτερης περιοχής, με σκοπό να δημιουργηθούν πυρήνες αριστείας.

Η εισαγωγή των μαθητών στα Δημοτικά Πειραματικά-Πρότυπα θα γίνεται έπειτα από κλήρωση, ενώ στα Γυμνάσια και Λύκεια θα γίνεται με εξετάσεις ή τεστ δεξιοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου