Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ναι» στη Visa –exress για τόνωση Τουρισμού με Ρωσία, Ουκρανία, Κίνα, Ινδία, Τουρκία

Στην προσέλκυση επισκεπτών από 5 μεγάλες αγορές στόχους (Ρωσία, Ουκρανία, Κίνα, Τουρκία, Ινδία) τόσο μέσω της έκδοσης visa εντός 48 ωρών, χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία και η χορήγηση μακράς διαρκείας θεωρήσεων όσο και μέσω των απευθείας αεροπορικών συνδέσεων με την Ελλάδα κατέληξε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ των αρμοδίων υπουργών. Αποφασίστηκε, η στενή συνεργασία ΥΠΕΞ, ΥΠΠΟΤ θα συνεχιστεί προκειμένου να δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για αύξηση της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα.

Στη συνάντηση, συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Πολιτισμού κ.κ. Δρούτσας και Γερουλάνος ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Νικητιάδης και ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Κανελλόπουλος, διαπιστώθηκε ότι παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που επικράτησαν πέρυσι, οι αφίξεις τουριστών στη χώρα μας συγκρατήθηκαν ουσιαστικά στα επίπεδα του 2009. Σε αυτό συνέβαλλαν καθοριστικά οι νέες ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση διαδικασίας έκδοσης visa, όπως η έκδοση εντός 48 ωρών, χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία και η χορήγηση μακράς διαρκείας θεωρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τη Μόσχα εκδόθηκαν 328.000 θεωρήσεις εισόδου το 2010 έναντι 216.000 το 2009, ενώ μόνο από το Κίεβο ανήλθαν στις 33.000 από 15.000 το 2009.

Επισημάνθηκε ότι η κίνηση αυτή έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και για το λόγο αυτό κατά τη σημερινή συνάντηση διερευνήθηκαν νέοι τρόποι επιτάχυνσης και διευκόλυνσης της διαδικασίας έκδοσης visa προς την Ελλάδα. Πρόκειται για ευέλικτες λύσεις στο πλαίσιο πάντα των διατάξεων της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας ΥΠΕΞ - ΥΠΠΟΤ για την περαιτέρω αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν τόσο στην ταχύτερη και ευκολότερη έκδοση visa από τις ελληνικές προξενικές αρχές, όσο και στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τη διείσδυση στις νέες τουριστικές αγορές που μας ενδιαφέρουν.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Δρούτσας δήλωσε: «Σήμερα αποφασίσαμε και τη σύσταση μίας κοινής ομάδας εργασίας των δύο Υπουργείων μας, ώστε να μπορέσουμε ακόμα και μικρά θέματα, μικρά προβλήματα να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, να βρούμε λύσεις για όλα, ώστε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τον τομέα του τουρισμού».

Ο κ. Γερουλάνος μεταξύ άλλων επισήμανε: « Φέτος ο στόχος μας είναι να αυξηθούν οι αφίξεις στην Ελλάδα και για να γίνει αυτό, κομβική είναι η πρόσβαση στη χώρα μας. Έτσι, λοιπόν, η πρόσβαση αυτή μπορεί να διευκολυνθεί και με τις θεωρήσεις, αλλά και με απευθείας αεροπορικές γραμμές και έχουμε ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για να πετύχουμε αυτούς τους δύο στόχους. Ειδικά για το θέμα των θεωρήσεων, η συνεργασία μας με το Υπουργείο Εξωτερικών είναι πάρα πολύ σημαντική και όπου έχουμε καταφέρει να προωθήσουμε θέματα θεωρήσεων, έχουμε δει θεαματικές αλλαγές στις αφίξεις στην Ελλάδα».

Στη ερώτηση του δημοσιογράφου εάν υπάρχουν κάποιες χώρες στις οποίες αποφασίστηκε κάποια διευκόλυνση βίζας και συζητήθηκε και το θέμα με τις ημερήσιες βίζες στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε:
«Όλα αυτά τα θέματα τα συζητήσαμε. Νομίζω οι νέες αγορές είναι αυτές που ξέρουμε, είναι η Ρωσία, είναι η Κίνα, είναι η Ινδία, όλες αυτές οι περιοχές - και η Τουρκία βεβαίως και νομίζω και πέρυσι είχαμε μία σημαντική αύξηση επισκέψεων από Τούρκους πολίτες. Προσπαθούμε να βρούμε εδώ λύσεις και στο θέμα της «μονοήμερης επίσκεψης», όπως την αποκαλούμε, και εδώ θα είμαστε όσο το δυνατόν πιο ευέλικτοι.

Ο υπουργός Πολιτισμού πρόσθεσε: « Είναι πάρα πολύ σημαντικό να διευρύνουμε τις αγορές από τις οποίες δέχεται επισκέπτες η Ελλάδα. Υπήρχε ένας υπέρμετρος εθισμός σε συγκεκριμένες αγορές και αυτή τη στιγμή οι ανερχόμενες αγορές είναι πολύ διαφορετικές. Όπως είπε ο Υπουργός, η Ρωσία, η Κίνα, οι Ινδίες, η Ουκρανία είναι αγορές τις οποίες πρέπει να παρακολουθούμε, διότι από εκεί έρχεται η μεγάλη αύξηση του τουρισμού και η Ελλάδα θέλει μερίδιο αυτής της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου