Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Τα συνεχή λουκέτα σε υπηρεσίες της Νεμέας είναι ολέθρια και ακατανόητα

Αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε στο Κοινοβούλιο ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, για το θέμα της πιθανής κατάργησης της Εφορίας Νεμέας, με την οποία διαβίβασε στον Υπουργό σχετικό έγγραφο του Δημάρχου κ. Ανδριανάκου. Για την παρέμβασή του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Είναι πραγματικά ανεξήγητη για εμένα η επίθεση που δέχεται η Νεμέα σε βασικές υποδομές και υπηρεσίες. Δεν μπορώ να κατανοήσω με ποια συλλογιστική ένας Δήμος ο οποίος έμεινε ανεξάρτητος μετά τον Καλλικράτη, αποδυναμώνεται κατά τέτοιον τρόπο. Όταν σχεδιαζόταν η διοικητική μεταρρύθμιση, είχα ενώσει τη φωνή μου με εκείνους που ζητούσαν την διατήρηση της Νεμέας ως αυτόνομου Δήμου, για λόγους ιστορικούς, γεωγραφικούς, κοινωνικούς, έχοντας βεβαίως κατά νου ότι οι υπάρχουσες δομές και υπηρεσίες ήταν ικανές ώστε να εξυπηρετήσουν ικανοποιητικά τους σχεδόν 10.000 κατοίκους αυτής της ορεινής περιοχής.
Πίστευα και πιστεύω ότι η Νεμέα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού και της οινοποιίας. Αυτό σημαίνει επιχειρηματική δραστηριότητα, σημαίνει προσέλκυση επισκεπτών, επομένως και αύξηση του φόρτου εργασίας για το σύνολο των τοπικών υπηρεσιών. Οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης οδηγούν την Νεμέα στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Της στερούν υπηρεσίες, δυσκολεύοντας τη ζωή τόσο των σημερινών κατοίκων, όσο και εκείνων που επιθυμούν να εγκατασταθούν και να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή στο μέλλον.
Για αυτούς τους λόγους θεώρησα αναγκαίο να καταθέσω αναφορά προς τον αρμόδιο Υπουργό προκειμένου να πάρουμε μία πρώτη επίσημη απάντηση. Μετά το Ειρηνοδικείο, για το οποίο επίσης πρόσφατα παρενέβην, μετά το Κέντρο Υγείας, το Αστυνομικό Τμήμα, το Υποκατάστημα της ΔΕΗ, τα οποία είτε έχουν καταργηθεί, είτε απειλούνται με κατάργηση, είτε υπολειτουργούν, φαίνεται ότι έρχεται η σειρά της Δ.Ο.Υ. Νεμέας. Θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο να συνεργαστούμε όλοι οι θεσμικοί φορείς προκειμένου να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να κλείσουν και άλλες δημόσιες, κοινωνικές υπηρεσίες στο Δήμο Νεμέας.
Εν αναμονή της απάντησης του Υπουργού θέλω να κλείσω με μία επισήμανση. Υποτίθεται ότι στόχος του «Καλλικράτη» ήταν η δημιουργία ισχυρής, ανεξάρτητης και αποκεντρωμένης τοπικής αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς αρχίζω να πιστεύω ότι η επιλογή της Κυβέρνησης να ικανοποιήσει το αίτημα των κατοίκων της Νεμέας ήταν προεκλογικό πυροτέχνημα. Έδωσε μία προσχηματική αυτονομία, εφεξής όμως φροντίζει να εμβαθύνει διαρκώς την εξάρτηση του Δήμου Νεμέας από την Κόρινθο. Οι δημότες της Νεμέας δεν αξίζουν τέτοιας μεταχείρισης. Είναι άλλο πράγμα ο εξορθολογισμός στο οργανόγραμμα των δημοσίων υπηρεσιών και άλλο πράγμα να υποβαθμίζεις έναν ορεινό, απομακρυσμένο, αλλά και ραγδαία αναπτυσσόμενο Δήμο. Η Νεμέα πρέπει και μπορεί να μείνει ουσιαστικά ανεξάρτητη, να μπορεί να εξυπηρετήσει κατοίκους και επισκέπτες, να διαθέτει τα διοικητικά και υπηρεσιακά εργαλεία που απαιτούνται για την περαιτέρω ανάπτυξή της.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου