Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Στον αέρα οι αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών της Κορινθίας από το χαλάζι του 2010»

Με αφορμή την πρόσφατη επιλεκτική πληρωμή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, στους αγρότες που υπέστησαν ζημιές στη φυτική παραγωγή το 2010 από διάφορα ζημιογόνα αίτια (χαλάζι, παγετός, ανεμοθύελλα, βροχόπτωση, πλημμύρα), μόνο σε 11 Νόμους στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η Κορινθία, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται η ανεπάρκεια του γεωργοασφαλιστικού συστήματος να καλύψει τις ανάγκες των αγροτών μας, μετά από την ψήφιση του νέου νόμου από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Λόγω ταμειακής αδυναμίας, ο ΕΛΓΑ πρόσφατα προχώρησε σε επιλεκτική πληρωμή αποζημιώσεων, ύψους 9,7 εκατομμυρίων ευρώ για ζημιές του 2010, μόνο για 11 Νομούς στους οποίους δεν περιλαμβάνεται ο Νομός Κορινθίας. Τα κριτήρια, βέβαια, με τα οποία έγινε η επιλογή των Νομών και των περιπτώσεων ζημιών δεν τα γνωρίζουμε.
Συνεπώς δύο είναι τα ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν από τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:
1. Ποια ήταν τα κριτήρια επιλογής των περιπτώσεων που εντάχθηκαν στην πρόσφατη πληρωμή και
2. Πότε και πως προγραμματίζεται η αποπληρωμή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες της Κορινθίας από τη χαλαζόπτωση του Ιουνίου 2010. Τη στιγμή μάλιστα που το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι και σήμερα δεν έχει αποδώσει τις εισπραχθείσες για το έτος 2010 ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, με το παλαιό σύστημα είσπραξης μέσω των τιμολογίων, εισφορές που ανέρχονται περίπου στα 80 εκατομμύρια ευρώ.
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να «εισάγει» καινοτομίες στην ασφάλιση της γεωργικής δραστηριότητας, το μόνο που κατάφερε είναι να παραμένουν απλήρωτες ζημιές από τον Ιούνιο του 2010, αλλά και σοβαρές εκκρεμότητες από τις βροχοπτώσεις του 2009. Ως Νέα Δημοκρατία επιβεβαιωνόμαστε για ακόμη μία φορά, ότι το Σύστημα Προστασίας και Ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας, δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο από τις εισφορές των αγροτών. Η κατάργηση της δυνατότητας δανεισμού του ΕΛΓΑ, με εγγύηση πάντα του ελληνικού δημοσίου, για την καταβολή αποζημιώσεων και η πεισματική άρνηση της Κυβέρνησης να καλύψει τις απαιτήσεις σε αποζημιώσεις, σε ετήσια βάση, όταν το πόσο των ασφαλιστικών εισφορών δεν επαρκεί, θα έχει ως αποτέλεσμα ανασφάλιστη ελληνική γεωργία και ανασφάλιστους Έλληνες παραγωγούς. Και όλα αυτά την ώρα που οι αγρότες πλέον, πρέπει να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές υπερ ΕΛΓΑ προκαταβολικά, υποχρεωτικά και ανεξάρτητα από την πραγματική παραγωγή και τις πωλήσεις τους.
Δυστυχώς, το νέο σύστημα ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας είναι ένα σύστημα ανασφάλειας για τους αγρότες μας, που μένουν πλέον απόλυτα απροστάτευτοι από την πολιτεία απέναντι στην καταστροφή της παραγωγής τους και τον μηδενισμό των εισοδημάτων τους. Θέλω να ενημερώσω τους πληγέντες αγρότες της Κορινθίας ότι τη Δευτέρα θα καταθέσω ερώτηση στη Βουλή και θα ζητήσω από τον Υπουργό να με ενημερώσει για το πότε σκοπεύει το Υπουργείο να αποζημιώσει τους αγρότες της Κορινθίας, οι οποίοι επλήγησαν από χαλάζι τον Ιούνιο του 2010.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου