Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Κυβέρνηση σε Σύγχυση – Κράτος σε Κατάρρευση

Απειλητικά σύννεφα συγκεντρώνονται πλέον στον οικονομικό και κοινωνικό ορίζοντα της χώρας, καθώς η διάχυση της κρίσης αλλά και τα φαινόμενα διάλυσης του κράτους επεκτείνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Οι εξελίξεις αυτές συνιστούν το μοιραίο αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών επιλογών μιας κυβέρνησης που εγκλωβίστηκε στην ψευδαίσθηση των μνημονιακών στόχων, του ερασιτεχνισμού της και των επικίνδυνων ιδεοληψιών της. Επιπλέον, η ογκούμενη αδυναμία εκπλήρωσης βασικών κρατικών λειτουργιών, δημιουργεί ένα ανασφαλές περιβάλλον για τον πολίτη αλλά και μιας ιδιαίτερα θλιβερής εικόνας για τη χώρα.
Αναφέρουμε ενδεικτικά, μόνο, γεγονότα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές:

* Αν και η κυβέρνηση καταδικάζει την τακτική των «τζαμπατζήδων», με την τακτική της συμπεριλαμβάνεται και η ίδια στην τάση τού «δεν πληρώνω». Τα χρωστούμενα από τρέχουσες πληρωμές που θα έπρεπε να έχουν δοθεί σε εργαζόμενους (καθυστέρηση σε συντάξεις, εφάπαξ) και επιχειρήσεις (επιστροφή ΦΠΑ, οφειλές Ταμείων σε φαρμακεία) ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ, εντείνοντας την ασφυξία της αγοράς.
* Τα νοικοκυριά αδυνατούν να αποπληρώσουν στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκονται καταναλωτικά δάνεια συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, ο πολυδιαφημισμένος νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μένει κενό γράμμα, καθώς από τις συνολικά 25.000 αιτήσεις υπαγωγής, έλαβαν έγκριση μόνον οι 50!
* Οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ αυξήθηκαν το 2010 κατά 35,5%, το ύψος των οποίων έχει φθάσει στα 385 εκ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 101 εκ. ευρώ τις οφειλές του 2009.
* Η Ελληνική Αστυνομία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο οικονομικού κραχ με βασικές ανάγκες να καλύπτονται μέσω «απορρήτων» λογαριασμών ενώ περιπολικά και μοτοσικλέτες μένουν ακινητοποιημένα λόγω αδυναμίας επισκευής.
* Οι διπλωματικές υπηρεσίες της χώρας στο εξωτερικό, σύμφωνα με επιστολές Ελλήνων πρέσβεων προς το ΥΠΕΞ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, βρίσκονται στα όρια της διάλυσης. Οι πρέσβεις κάνουν λόγο για «την εικόνα μιας αφρικανικής χώρας της αίσχιστης υποστάθμης» (!).
* Το πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού των μεταναστών πάγωσε, καθώς η ΜΚΟ που ανέλαβε τη σχετική δράση δεν έχει λάβει ακόμη τα χρήματα από την πρώτη φάση.

Τα στοιχεία για τη βουτιά του δείκτη της ανάπτυξης στο -6,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2010, και οι δυσοίωνες προβλέψεις της ΤτΕ για το τρέχον έτος καταγράφουν με σαφήνεια την οδυνηρή πραγματικότητα. Οι απόπειρες της κυβέρνησης να αποκρύψει την αλήθεια για τις ευθύνες της και τη σύγχυση που χαρακτηρίζει την πολιτική της -πώληση δημόσιας περιουσίας, ημιυπαίθριοι- δεν έχουν καμία τύχη.


Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Κορινθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου