Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Ετοιµάζουν νόµο φρένο; για το κίνηµα Δεν πληρώνω


 

Το κίνηµα «Δεν πληρώνω» έχει σηκώσει τις µπάρες των διοδίων και οι οδηγοί περνούν χωρίς να καταβάλλουν αντίτιµο. Τώρα  οι κατασκευάστριες κοινοπραξίες των αυτοκινητοδρόµων πήραν «ονόµατα και διευθύνσεις» περίπου 500 οδηγών και έχουν πλέον  τη δυνατότητα να ειδοποιούν τον ιδιοκτήτη του Ι.Χ να τα καταβάλει αναδροµικά
Σκληραίνει το µέτωπο µεταξύ της κυβέρνησης του κινήµατος «Δεν πληρώνω». Ηδη από το υπουργείο Υποδοµών διαµορφώνεται νοµική φόρµουλατόσο για όσους δενπληρώνουν στα διόδια όσο και για όσους αρνούνται να πληρώσουν εισιτήρια στα µέσα µαζικής µεταφοράς έτσι ώστε πέρα από το πρόστιµο να υπάρχουνκαι ποινικές συνέπειες...

Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Υποδοµών έλεγαν χθεςότι είναι άλλο πράγµα το να µην πληρώνει κάποιος διόδια και άλλονα µην πληρώνει εισιτήρια στα µέσαµαζικής µεταφοράς.

Για την ερχόµενη Κυριακή, φορείς που αντιδρούν στην καταβολή διόδων (Πανελλήνιο Συντονιστικό Επιτροπών κατά τωνΔιοδίων) έχουν προγραµµατίσει πανελλαδική κινητοποίηση στους σταθµούς διοδίων σε όλη την Ελλάδα, όπου θα σηκώσουν τις µπάρες στις 3 µ.µ.

Στο µεταξύ, από το υπουργείο Μεταφορών δίνονται ήδη «ονόµατα και διευθύνσεις» των οδηγών που δεν πληρώνουν διόδια προς τις κοινοπραξίες. Αυτό το ζητούσαν εδώ και καιρό οι κοινοπραξίες, αλλά το πράσινο φως δόθηκε µετά τη θετική γνωµάτευση από την Αρχή Προστασίας Δεδοµένων. Ετσι, για παράδειγµα, στην εταιρεία Αυτοκινητόδροµος Αιγαίου – σύµφωνα µε στελέχη της εταιρείας – έχουν σταλεί ήδη τα ονόµατα περίπου 500 οδηγών.

ΟΙ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ έχουν πλέον τη δυνατότητα, σε πρώτη φάση, να ειδοποιούν τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου να καταβάλει το ποσό των διοδίων. Εάν δεν το κάνει, η κοινοπραξία νοµιµοποιείται µέσα σε διάστηµα 15 ηµερών να ζητήσειτο 20πλάσιο, εκδίδοντας διαταγή πληρωµής από το Πρωτοδικείο.

Στο µεταξύ, το υπουργείο Υποδοµών και οι κοινοπραξίες προσπαθούν να κρατήσουνχαµηλούς τόνους, προβάλλοντας ωςεπιχείρηµα τη διαπραγµάτευση µεταξύ των δύο πλευρών.

Μέχρι σήµερα µόνο µια κοινοπραξία, η Ολυµπία Οδός, έχειστραφεί δικαστικά εναντίον 25 οδηγών που δεν πλήρωναν διόδια. Η εταιρεία πήρε τα στοιχεία των οδηγώναπό την ειδική φόρµουλα που συµπλήρωναν οι ίδιοι οι οδηγοί προκειµένου να περάσουν χωρίς να πληρώσουν. Προχθές, από την Εισαγγελία Αθηνών ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος 9 εκπροσώπων της Κίνησης Φορέων ΒΑ. Αττικής για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη κοινής ειρήνης, παρακώλυσησυγκοινωνιών και διατάραξη της ασφάλειας οδηγών.

Η δίωξη πυροδότησε νέες αντιδράσεις και χθες το βράδυ οργανώθηκε αυτοκινητοποµπή µε 50 αυτοκίνητα που πέρασε – λίγο πριν από τις 8 το βράδυ – χωρίς να πληρώσει διόδια από τον σταθµό διοδίων στις Αφίδνες. «Η κίνησή µαςαυτή είναι µια αντίδραση τόσο στην άσκηση ποινική δίωξης όσο και για τις πρόσφατες δηλώσεις τουυπουργού Υποδοµών Δηµήτρη Ρέππα περί τσαµπατζήδων», λέει το µέλοςτης Κίνησης Φορέων ΒΑ Αττικής Γιάννης Γερµανός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου