Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Νέα γρίπη.... μακραίνει η λίστα των θυμάτων..






Έξι ακόμη άνθρωποι έχασαν την ζωή τους το τελευταίο 24ωρο μετά από μόλυνση τους από τον ιό Α(Η1Ν1). Η λίστα των θυμάτων μακραίνει,  φτάνοντας  τα 21 από τις αρχές Ιανουαρίου έως και σήμερα. Προκείται για 16 άνδρες και 5 γυναίκες, ηλικίας από 14 έως και 70 ετών.
Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης, η χώρα μας βρίσκεται σε φάση έξαρσης της εποχικής γρίπης, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα του εμβολιασμού των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με το εποχικό εμβόλιο.
Στο μεταξύ  το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανακοίνωσε σήμερα πως από την αρχή του χρόνου  τουλάχιστον 94 άνθρωποι, επιβεβαιωμένα κρούσματα- έχουν εμφανίσει βαριές επιπλοκές και έχουν εισαχθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Όπως έχουν διαπιστώσει οι ειδικοί του Κέντρου, η πνευμονία είναι το συνηθέστερο σύμπτωμα της νέας γρίπης- όταν οι ασθενείς νοσούν βαριά - και η κύρια αιτία θανάτου. Επιπλεον, τα στατιστικά στοιχεία «κλειδώνουν» πως ο ιός Α(Η1Ν1) «χτυπάει» και νέους και υγιείς ανθρώπους - από τους 21 ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους οι 13 ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (62%) ενώ οι υπόλοιποι οχτώ είχαν καθαρό ιατρικό ιστορικό.

Πάντως, ο κ. Τιμοσίδης επισήμανε πως τα αυξημένα κρούσματα γρίπης θα συνεχίσουν να καταγράφονται και τις επόμενες εβδομάδες. Οι λοιμωξιολόγοι απο την πλευρά τους υπογραμμίζουν πως «η θνησιμότητα είναι αναμενόμενη», εφιστώντας παράλληλα την προσοχή των πολιτών σε ό,τι αφορά τους κανόνες προφύλαξης (π.χ. συχνο πλύσιμο των χεριών, αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια και τη μύτη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου