Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ....



Η Βουλευτής κα. Κατερίνα Φαρμάκη-Γκέκη μιλώντας στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό κ. Άκη Τσοχατζόπουλο με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας και διακίνησης μαύρου χρήματος ,τόνισε την αναγκαιότητα να διερευνηθούν όλα τα δεδομένα επισταμένως , ώστε να καταλογιστούν ευθύνες και να σταλεί σαφές μήνυμα στους πολίτες ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή  και για κανέναν.
Τα βασικά σημεία της ομιλίας της έχουν ως εξής:
« Η κρίση που διέρχεται η χώρας μας δεν είναι αποκλειστικά οικονομική και κοινωνική, αλλά και πολιτική. Μια κρίση η οποία εκφράζεται από την γενικευμένη δυσπιστία των πολιτών έναντι του θεσμού των πολιτικών κομμάτων και των εκπροσώπων του.
Δυστυχώς δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πως το πολιτικό μας σύστημα αμαυρώθηκε επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια. Σκάνδαλα, μίζες, κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, καθεστωτικές νοοτροπίες και κακοδιαχείριση, αποτελούσαν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ημερήσιας θεματολογίας.
Το χειρότερο όμως απʼ όλα ήταν το γεγονός ότι ως πολιτικοί και κόμματα δεν μπορέσαμε ή και δεν θελήσαμε, να ελέγξουμε, να απολείψουμε και να τιμωρήσουμε τις συγκεκριμένες πρακτικές. Απέναντι στα φαινόμενα αυτά, το μόνο που έχουμε να αντιπαραβάλλουμε, είναι ένας κατάπτυστος νόμος περί ευθύνης υπουργών, σκόπιμες και μεθοδευμένες πρακτικές για την παραγραφή των αδικημάτων, όπως το κλείσιμο της Βουλής που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στην περίπτωση του σκανδάλου του Βατοπεδίου και αδιέξοδες εξεταστικές επιτροπές που έχουν οδηγήσει τελικά στην ατιμωρησία των υπευθύνων.
Οι 112 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέσω της πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την προμήθεια των υποβρυχίων τύπου 214 την περίοδο 2000, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
Πλέον φαινόμενα διαπλοκής, αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης δεν θα γίνουν ανεκτά, ανεξάρτητα του ποιοι εμπλέκονται, σε ποιο κόμμα ανήκουν και ποια είναι η πολιτική τους διαδρομή.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι στην περίπτωση της σύμβασης των υποβρυχίων στήθηκε ένα γλέντι πολλών εκατομμυρίων και μια μεθοδευμένη προσπάθεια προκειμένου, όλοι οι εμπλεκόμενοι να πλουτίσουν εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και του ελληνικού λαού.
Εταιρείες συμβούλων, δικηγορικά γραφεία του εξωτερικού, off shore εταιρείες, είναι μόνο ορισμένα από τα μέσα που επιλέχθηκαν ώστε να κινηθούν υπογείως, μίζες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μίζες που όχι μόνο επηρέασαν την διαφάνεια διεξαγωγής της διαδικασίας, αλλά που εντάχθηκαν στο τελικό κόστος της σύμβασης, εκτοξεύοντας στα ύψη το αντίτιμο αγοράς των συγκεκριμένων υποβρυχίων.
Αρκεί απλά να κοιτάξουμε το κόστος αγοράς, άλλων χωρών για το συγκεκριμένο εξοπλισμό, ώστε να καταλάβουμε το μέγεθος της κακοδιαχείρισης και της κλοπής των χρημάτων του ελληνικού λαού
Φτάσαμε κυρίες και κύριοι, στο σημείο να προμηθευόμαστε στρατιωτικό εξοπλισμό δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα από απευθείας αναθέσεις, χωρίς να τηρούνται   στοιχειώδεις διαδικασίες διαφάνειας. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά δίναμε τεράστιες προκαταβολές για εξοπλισμό που θα παραλαμβάναμε μετά από 10 χρόνια, ενώ κατά την διάρκειά τους υπήρξαν τροποποιήσεις των συμβάσεων οι οποίες επιβάρυναν ακόμα περισσότερο το ελληνικό δημόσιο.
Δεν χωράει καμία απολύτως αμφιβολία, ότι εκτός από τον κ. Τσοχατζόπουλο υπάρχουν και τεράστιες πολιτικές, ηθικές και ποινικές ευθύνες, όλων εκείνων οι οποίοι συμμετείχαν στο ΚΥΣΕΑ εκείνης της κατʼ ανάθεση απόφασης και οι οποίοι δεν στάθηκαν στο ύψος των ευθυνών τους.
Για μας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι  η ανοχή που οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέδειξαν σε τέτοια φαινόμενα, ανήκουν στο παρελθόν. Τώρα είναι η ώρα να αποδείξουμε σʼ όλους τους πολίτες ότι τέτοια φαινόμενα δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά.
Τώρα είναι η ώρα, να αποδείξουμε όλες οι πτέρυγες της βουλής ότι δεν θέλουμε να συγκαλύψουμε, δεν θέλουμε να παραγράψουμε, ούτε και θέλουμε να μείνουν ατιμώρητοι όσοι δεν τίμησαν την εντολή των πολιτών για σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον αυτής της χώρας.
 Αυτό είναι το καθολικό αίτημα των ελλήνων πολιτών που καλούνται με μεγάλες θυσίες  και από το υστέρημά τους να ανατάξουν την οικονομία και να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου