Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Οργισμένοι οι αγρότες της Νεμέας απαιτούν ριζικές αλλαγές στο νόμο για τον ΕΛΓΑ...

Σε συγκέντρωση αγροτών στο Κούτσι Νεμέας με θέμα το νέο σύστημα ασφάλισης της γεωργικής παράγωγης παρευρέθη ο Βουλευτής Κορίνθιας κ. Κώστας Κόλλιας , όπου ενημέρωσε και συζήτησε με τους αγρότες τα προβλήματα και τις ανασφάλειες που δημιουργεί ο νέος νόμος για τον ΕΛΓΑ. Μετά το πέρας της συζήτησης ο κ. Κόλλιας δήλωσε :
«Είναι φανερό ότι οι αγρότες τις Κορινθίας , αλλά και όλης της χώρας , έχουν θορυβηθεί ιδιαίτερα από όσα προοιωνίζεται το νέο σύστημα ασφάλισης της γεωργικής παράγωγης. Οι συσκέψεις πληθαίνουν , η οργή και η αγανάκτηση μεγαλώνουν , όσο αρχίζουν να γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις από την νέα λειτουργία του ΕΛΓΑ.
Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους αγρότες της Νεμέας για τα επίμαχα άρθρα του Νόμου 3877 που ψήφισε η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για τον ΕΛΓΑ ,με τα οποία θεσπίζεται ένα καθεστώς αυθαιρεσίας και ανασφάλειας. Αναφέρθηκα στα άρθρα 6 και 15 , σύμφωνα με τα οποία οι αποζημιώσεις που καταβάλει ο ΕΛΓΑ δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα ετήσια έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι εάν τα έσοδα δεν επαρκούν , ο ΕΛΓΑ μπορεί να περικόψει οριζόντια τις αποζημιώσεις. Επίσης , προβλέπει ότι εάν κάποιες καλλιέργειες εμφανίζουν συχνά ζημιές , ο ΕΛΓΑ μπορεί είτε να αυξήσει το ποσοστό απαλλαγής , είτε να αυξήσει την εισφορά.
Όπως έχω επισημάνει , τα αναμενόμενα έσοδα του ΕΛΓΑ ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ δεν θα είναι ποτέ αρκετά για να καλύψουν τα περίπου 300 εκατ. Ευρώ που απαιτούνται κάθε χρόνο για αποζημιώσεις. Το πρόβλημα επιτείνεται από όσα προβλέπει το άρθρο 7 , σύμφωνα με το οποίο η πολιτεία συνεισφέρει το πολύ 20% των λειτουργικών δαπανών του οργανισμού , δηλαδή οι αγρότες θα χρηματοδοτούν και τις αποζημιώσεις τους και τα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ. Έτσι ,ο ΕΛΓΑ ποτέ δεν πρόκειται να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και , πολύ περισσότερο , δεν πρόκειται να εμφανίσει αποθεματικό . Το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο : οι αγρότες μας δεν πρόκειται ξανά να αποζημιωθούν δίκαια για τις καταστροφές που θα έχουν υποστεί και για αυτή την αδικία κανείς δεν θα είναι υπόλογος .Η αυθαιρεσία στο καθεστώς της ασφάλισης της γεωργικής παράγωγης έχει γίνει νόμος του κράτους .
Αντιθέτως βέβαια ,στους αγρότες ανατίθεται μονομερώς ο ρόλος του συνεπούς καλοπληρωτή. Σύμφωνα με τα άρθρα 7 και 11 , καλούνται να προκαταβάλουν τη φουσκωμένη ασφαλιστική εισφορά , επί ποινή ακόμα και κατάσχεσης της περιουσίας τους. Έπειτα από τη δημοσίευση του «τιμοκαταλόγου» με τις εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ , οι υπολογισμοί έχουν φέρει σε απόγνωση τους αγρότες μας , οι οποίοι πρέπει μέχρι τις 15 Ιουνίου να πληρώσουν . Έτσι οι παραγωγοί , για παράδειγμα , επιτραπέζιου σταφυλιού στην Κορινθία , καλούνται να πληρώσουν 65 ευρώ ανα στρέμμα. Ο νομοθέτης θεωρεί δεδομένο ότι ο παραγωγός της Κορινθίας παράγει 2.500 κιλά ανά στρέμμα και ότι τα πουλά προς 0,70 ευρώ το κιλό . Βέβαια , όταν έρθει η ώρα να εκτιμηθεί η ζημία , ο εκτιμητής δεν θα υπολογίσει τους 2,5 τόνους , αλλά πολύ λιγότερο , όπως γίνεται μέχρι σήμερα . Παρόμοια αυθαίρετοι είναι οι υπολογισμοί και για αλλά σημαντικά κορινθιακά προϊόντα.
Οι αγρότες της Νεμέας , όπως στην υπόλοιπη Κορινθία , αλλά και σε όλη την χώρα , δεν είναι πλέον απλά ανήσυχοι , είναι οργισμένοι . Διότι τους έχει γίνει ξεκάθαρο ότι ο ΕΛΓΑ , από ένας κοινωφελής οργανισμός , έχει μετατραπεί σε έναν εισπρακτικό μηχανισμό και μάλιστα χωρίς ανταποδοτικά οφέλη .Καλώ για μια ακόμη φορά το ΠΑΣΟΚ να αναθεωρήσει άμεσα το νομικό πλαίσιο για τον ΕΛΓΑ και να τροποποιήσει τις επίμαχες διατάξεις. Η Κυβέρνηση , αντί να δυσανασχετεί κάθε φορά που οι αγρότες μας διεκδικούν δίκαια αιτήματα , θα πρέπει να ανησυχεί για την βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα και να υποχωρήσει έστω την ύστατη ώρα , αν πραγματικά θέλει να διασώσει αυτό το πολύτιμο κεφάλαιο για την εθνική μας οικονομία .»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου