Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011

Ερώτηση κατέθεσε ο Κώστας Κόλλιας στη Βουλή για την εξαίρεση της Νεμέας από το Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης των αμπελώνων....

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, προκειμένου να αναθεωρηθούν διατάξεις της ισχύουσας Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης των αμπελώνων, βάσει των οποίων έχουν αποκλειστεί από τη συμμετοχή παραγωγοί οινοποιήσιμων ποικιλιών, αλλά και επιτραπέζιων σταφυλιών της Κορινθίας. Σχετικά με την παρέμβασή του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Το Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής των αμπελουργικών εκτάσεων στην Ελλάδα για την περίοδο 2010-2011 εφαρμόζεται σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία ωστόσο εξαιρεί από το πρόγραμμα την αναφύτευση του ίδιου αγροτεμαχίου με την ίδια ποικιλία, σύμφωνα με το ίδιο σύστημα αμπελοκαλλιέργειας. Με βάση αυτές τις διατάξεις, έχουν αποκλειστεί ουσιαστικά από τις ενισχύσεις μεγάλες εκτάσεις αμπελοκαλλιεργειών υψηλής ποιότητας, κυρίως οινοποιήσιμων ποικιλιών και μάλιστα για οίνους Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, αλλά και για επιτραπέζια σταφύλια.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο για τους παραγωγούς της Νεμέας, οι οποίοι αδυνατούν να ανανεώσουν τα αμπέλια τους, ακριβώς λόγω της εξαίρεσής τους από το Πρόγραμμα. Υπάρχουν για παράδειγμα αμπελώνες με Αγιωργίτικο, οι οποίοι κατά το παρελθόν έχουν πληγεί από φυτοπαθολογικά αίτια, όπως η ίσκα. Πολλοί έχουν εκφυλιστεί, η ποιότητα έχει υποβαθμιστεί, ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ, ενώ άλλοι έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά. Οι παραγωγοί θέλουν να ανανεώσουν τους αμπελώνες τους με αμπέλια της ίδιας ποικιλίας, χωρίς να μεταβληθεί ο χαρακτήρας της ζώνης ΠΟΠ ή ΠΓΕ, χρησιμοποιώντας αμπέλια ανθεκτικά σε ασθένειες, ή και νέο σύστημα καλλιέργειας.
Το πρόβλημα οξύνεται από τους περιορισμούς στην παραγόμενη ποσότητα οινοποιήσιμων ποικιλιών, και ιδιαίτερα για οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ, κυρίως λόγω κανονισμών της ΕΕ. Ωστόσο, οι αμπελοκαλλιεργητές της Νεμέας δεν επιθυμούν μεταβολή στην παραγόμενη ποσότητα. Επιθυμούν απλά βελτίωση του προϊόντος τους και καλλιεργητικές μεθόδους με χαμηλότερο κόστος, καλύτερη παραγωγή και φιλικές προς το περιβάλλον, ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη φημισμένη ποικιλία Αγιωργίτικο. Ανάλογα προβλήματα βεβαίως αντιμετωπίζουν και αμπελοκαλλιεργητές άλλων περιοχών, οι οποίοι βλέπουν την απόδοση και την ποιότητα των αμπελώνων τους να φθίνει, λόγω γήρανσης ή νόσων, χωρίς να μπορούν να τους ανανεώσουν.
Η εφαρμοζόμενη ερμηνεία των άρθρων αυτών, όχι μόνο υπονομεύει την ποιοτική και εμπορική αναβάθμιση του αμπελουργικού δυναμικού και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, αλλά και απειλεί με αφανισμό δυναμικές καλλιέργειες υψηλής ποιότητας με μεγάλη εμπορική αξία. Επειδή υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί η τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας ως προς το δυναμικό παραγωγής οινοποιήσιμων ποικιλιών και κυρίως ΠΟΠ και ΠΓΕ, ζήτησα από τον Υπουργό είτε την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων, είτε την έκδοση ερμηνευτικών οδηγιών. Έτσι, θα επιτραπεί, έστω υπό την προϋπόθεση εφαρμογής νέων μεθόδων καλλιέργειας ή/και φύτευσης με ανθεκτικότερα αμπέλια της ίδιας ποικιλίας, η αναφύτευση των ίδιων αγροτεμαχίων με την ίδια ποικιλία, είτε για λόγους γήρανσης, είτε λόγω εκφυλισμού από φυτοπαθολογικά αίτια. Το αίτημα είναι ζωτικής σημασίας για την Κορινθία, μία από τις μεγαλύτερες αμπελοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας. Ελπίζω να εισακουστούμε και δεσμεύομαι να επανέλθω στο θέμα με πληροφορίες για τους παραγωγούς μας και νέα παρέμβαση, εφόσον απαιτείται.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου