Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

Από Σεπτέμβριο 40ωρο, ενιαίο μισθολόγιο και απογευματινή εργασία στο Δημόσιο....
Από το φθινόπωρο θα εφαρμοστεί στο Δημόσιο το 40ωρο, η απογευματινή λειτουργία σε όσες υπηρεσίες απαιτείται, αλλά και το ενιαίο μισθολόγιο, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Η θεσμοθέτηση και ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου δρομολογείται για το καλοκαίρι είπε συγκεκριμένα ο υπουργός και εξέφρασε την άποψη ότι στο ενιαίο μισθολόγιο πρέπει κάποια στιγμή να ενταχθούν και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, γεγονός που εκτιμάται ότι ρίχνει «λάδι στη φωτιά» για τους συνδικαλιστές σε ΔΕΗ και ΟΤΕ, πού ήδη έχουν πάρει θέση μάχης για τα σχέδια της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την περαιτέρω αποκρατικοποίηση των Επιχειρήσεων.

Μιλώντας δε, για τη σημασία της αύξησης του ωραρίου στο Δημόσιο από 37,5 ώρες σήμερα σε 40 ώρες, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν θα συνοδευθεί με αύξηση μισθού, είπε ότι ισοδυναμεί με πρόσληψη 45.000 ατόμων.

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Ραγκούσης και στο νέο σύστημα προσλήψεων και προαγωγών που θα εφαρμοστεί, τονίζοντας ότι «εδώ και 1,5 χρόνο δεν υπάρχει καμία ρουσφετολογική πελατειακή πρόσληψη».

Όσον αφορά τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που δεν έχουν ακόμη προσληφθεί, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι Θα απορροφηθούν σταδιακά το επόμενο διάστημα, έχοντας προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων. Είναι θέμα του 2011, 2012 το πολύ για κάποιες ειδικές περιπτώσεις το 2013, εκτίμησε.
Για τους συμβασιούχους τέλος, σημείωσε πως η απόφαση είναι να προσληφθούν περίπου 60.000, αλλά τελικά θα είναι πολύ λιγότεροι με το κόστος τους να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.
«Κανείς άλλος από τον υπουργό κάθε αντικειμένου, κάθε περιοχής ευθύνης, δεν μπορεί να αποφασίσει για το προσωπικό. Εγώ δεν μπορώ να πω μηδέν οι προσλήψεις στην υγεία. Αν το πει ο υπουργός Υγείας, καλώς», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης, διευκρινίζοντας πάντως πως οι περισσότερες προσλήψεις και μετατάξεις θα γίνονται στην Υγεία.
Λειτουργία το απόγευμα

Η λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών το απόγευμα θα ισχύσει από το Φθινόπωρο είπε ο κ. Ραγκούσης και πρόσθεσε ότι στη δημόσια συζήτηση που θα ξεκινήσει άμεσα για το θέμα αυτό επιθυμεί να ακούσει και απόψεις πολιτών.

«Εμείς έχουμε καταρχήν κάνει κάποιες έρευνες. Έχουμε εντοπίσει προς τα πού μπορεί να πάει η αλλαγή αυτή. Απλώς θέλουμε αυτή τη δημόσια διαβούλευση και με τους πολίτες, αλλά και με τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι ξέρουν πάρα πολύ καλά τη δουλειά τους, τις ιδιαιτερότητές της, τις ανάγκες των πολιτών γιατί τις ζουν καθημερινά.»

»... θα μπορέσουμε έτσι με αυτόν τον τρόπο μέσα στο καλοκαίρι να οργανώσουμε εκείνες τις υπηρεσίες που πρέπει να λειτουργούν απόγευμα από το φθινόπωρο, ώστε ακριβώς να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».

Ο κ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη λειτουργίας το απόγευμα όλων των υπηρεσιών, ενώ σε ό,τι αφορά τα ωράρια και τις βάρδιες είπε: «αυτό είναι θέμα εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας της κάθε υπηρεσίας. Θα οργανωθεί με ευθύνη των προϊστάμενων το πρόγραμμα και το ωράριο των υπαλλήλων, ώστε να μπορούν να καλύπτουν την απογευματινή λειτουργία των υπηρεσιών».

Ο υπουργός είπε ότι η βασική ιδέα «είναι προφανώς να αξιοποιήσουμε το απόγευμα της Δευτέρας και το απόγευμα της Τετάρτης που είναι απογεύματα αργίας για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, αλλά και όσους εργάζονται στο εμπόριο και να δούμε ξανά λίγο το ωράριο της Παρασκευής».

«Θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε αρκετές ώρες λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών από την Παρασκευή από ένα σημείο και μετά, από μία ώρα και μετά, που η εμπειρία και τα στοιχεία μας δείχνουν ότι δεν υπάρχει ζήτηση, δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη λειτουργίας από μία ώρα και μετά».

Να εξοικονομηθούν δηλαδή κάποιες ώρες από την Παρασκευή, οπότε οι δημόσιες υπηρεσίες θα μπορούσαν να κλείνουν για παράδειγμα νωρίτερα, και οι ώρες αυτές να μετατεθούν την Δευτέρα και την Τετάρτη.

Στην προσπάθεια αυτή για ανοικτές δημόσιες υπηρεσίες το απόγευμα θα συμβάλλει, όπως είπε ο υπουργός, και η αύξηση των ωρών εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων.

40ωρο χωρίς αύξηση αποδοχών

Η αλλαγή στο ωράριο εργασίας όλων των δημοσίων υπαλλήλων, από 37,5 ώρες την εβδομάδα σε 40 ώρες, είναι κάτι το οποίο αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης και «πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε» είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη αλλαγή που γίνεται μετά τον Μάιο του 1981, όταν η κυβέρνηση Ράλλη θέσπισε τις 37,5 ώρες στο δημόσιο.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν θα συνοδευθεί με αύξηση μισθού. «Θα γίνει εντός των σημερινών μισθολογικών δαπανών» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου