Κυριακή 3 Απριλίου 2011

«Κυβέρνηση υποτέλειας, ψεύδους, κοινωνικού σαδισμού και αγραμματοσύνης»



Με κριτική διάθεση στα θέματα της πολιτικής και της ενότητας της αριστεράς και εκτιμώντας ότι εχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στις αριστερές δυνάμεις εμφανίστηκε με ομιλία του ο επικεφαλής του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής Αλέκος Αλαβάνος στην Πανελλαδική συνάντηση του Μετώπου στην Αθήνα.

Αναφερόμενος έμμεσα στην παρουσία και ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι ο Γ. Παπανδρέου περιφέρεται περιχαρώς σε τελετουργίες σχηματισμών προερχόμενων από την αριστερά με τον τρόπο που κάποιος παρευρίσκεται στο μνημόσυνο του εχθρού του. Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του είναι παρόντες και στη δική μας Πανελλαδική Συνάντηση ως μια κυβέρνηση υποτέλειας, ψεύδους, κοινωνικού σαδισμού και αγραμματοσύνης, που πρέπει να πέσει κάτω από λαϊκό ξεσηκωμό.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση του κ. Αλαβάνου στο θέμα της ενότητας της αριστεράς καθώς, πέραν των άλλων κάνει λόγο «για συνάντηση προσώπων» που να προέρχονται από διάφορα κόμματα και σχήματα.

Ειδικότερα ο κ. Αλαβάνος είπε ότι η ενότητα από μόνη της δεν αρκεί, αλλά χρειάζεται να συνδέεται με ένα προωθημένο πολιτικό πρόγραμμα και με ανοικτές δημοκρατικές λειτουργίες. Η ενότητα, πρόσθεσε, δεν έχει εκλογική διάσταση για να ανέβουν κάπως τα ποσοστά, αλλά για να μπορέσει να παίξει η αριστερά το ρόλο της στην ιστορική καμπή, ως καταλύτης, αν όχι πρωταγωνιστής της μεγάλης αλλαγής. Η ενότητα δεν δεσμεύεται στις λογικές ενός σχήματος αλλά διέπεται από την εμβέλεια του εγχειρήματός μας. Όλα αυτά, σημείωσε, σημαίνουν ότι ενότητα για μας σημαίνει συνάντηση προσώπων από το χώρο του ΚΚΕ, από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ΣΥΝ και άλλες συνιστώσες του, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, από προωθημένες δυνάμεις προερχόμενες από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, από νέους του αντιεξουσιαστικού χώρου που διαχωρίζονται από την τυφλή βία.

Κάνοντας τέλος λόγο για κρίση εμπιστοσύνης της αριστεράς, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι ούτε το εναλλακτικό πρόγραμμα ούτε η διαίρεση στην αριστερά είναι το βασικό πρόβλημα της αποστασιοποίησης από την κοινωνία. Το βασικό ζήτημα είναι ο κλονισμός της εμπιστοσύνης. Η αριστερά πρέπει να βρει τρόπο να βγει έξω από το κάδρο του συστήματος. Η αριστερά δεν είναι μόνο θεωρία και στρατηγική. Είναι και αφήγηση, και ηθική, και αισθητική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου