Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ανακοίνωση της ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ Για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο.....

Τι κάνει νιάου νιαόυ στα σκουπίδια;

Ο ιδιώτης και η καύση φυσικά…



Το Περιφερειακό Συμβούλιο δυστυχώς επιβεβαίωσε τις ανησυχίες μας και όπως όλα δείχνουν στόχος είναι η παραχώρηση της διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτη. Μέσα από διεθνή διαγωνισμό ο οποίος θα είναι «ανοιχτός σε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες» και θα αφορά την «ολική διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας» ετοιμάζεται η επιλογή της καύσης και της ενεργειακής κερδοσκοπίας μέσω της πώλησης ενέργειας.



Τα συμπεράσματα από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι:



Α) Η ελληνική πολιτεία εσκεμμένα αφήνει την διαχείριση των απορριμμάτων στη μοίρα «διεθνών διαγωνισμών» και των κερδοσκοπικών συμφερόντων. Η ελληνική πολιτεία, και ειδικά το ΥΠΕΚΑ δεν θέτουν προτεραιότητες, δεν σχεδιάζουν, δε συμβάλουν στην υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά πετάνε το μπαλάκι στις περιφέρειες. Στη δική μας περίπτωση ο Π. Τατούλης ευχαρίστως αποδέχτηκε την αρμοδιότητα και δείχνει μια περίεργη βιασύνη να προχωρήσει η παραχώρηση της διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτες.

Β) Καταργείται ακόμα και ο πρόσφατος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων ο οποίος πριν λίγους μήνες νομοθετήθηκε. Ράβε – ξήλωνε, μέχρι να καταλήξει η «δουλειά» στους εργολάβους.

Γ) Η απόφαση της Περιφέρειας δείχνει πως η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση δεν είναι στους σχεδιασμούς της παρά μόνο συμπληρωματικά στη βασική επιλογή της καύσης. Υποτιμά τους πολίτες θεωρώντας τους ανίκανους να κάνουν ανακύκλωση, υποτάσσεται και καλλιεργεί έναν «περιφερειακό ωχαδερφισμό», ώστε να σερβιριστεί την κατάλληλη στιγμή η σωτήρια λύση των σκουπιδο-εργολάβων. Οι πρωτοβουλίες πολιτών να λειτουργήσουν, εθελοντικά, συστήματα ανακύκλωσης (πχ. εθελοντές Δήμου Ερμιονίοδας) διαψεύδουν πανηγυρικά τους παραπάνω ισχυρισμούς.

Δ) Οι τέσσερεις «αρχές» αποτελούν πρωτοφανές παράδειγμα ευχολόγιου και με τίποτα δεν διασφαλίζουν την υγεία των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος, τη χρηστή αξιοποίηση των απορριμμάτων ή τη μη οικονομική επιβάρυνση του λαού.

Ε) Εφόσον δεν δίνεται προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στην κομποστοποίηση φαίνεται πως η «προσωρινή λύση» της δεματοποίησης θα γενικευθεί συσσωρεύοντας την πρώτη ύλη για το ιδιωτικό εργοστάσιο που θα διαχειριστεί αργότερα τα σκουπίδια. Να θυμίσουμε πως η περίπτωση των δεματοποιητών είναι μια περίπτωση με έντονη φημολογία για τη «διαφάνεια» με την οποία αποφασίστηκε.

ΣΤ) Αγνοεί επιδεικτικά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών (βλ. Κέρκυρα, Γραμματικό, Κερατέα) εκεί όπου επιλέχθηκαν συγκεντρωτικές λύσεις οι οποίες προσανατολίζονταν στην εξυπηρέτηση ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και όχι του δημόσιου συμφέροντος.



Η Κοινή Δράση θεωρεί αναγκαίο την οργάνωση, το συντονισμό και τον ξεσηκωμό των πολιτών της Πελοποννήσου. Έχουν παραχωρηθεί οι δρόμοι μας, έχουν παραχωρηθεί οι βουνοκορφές μας και εύφορη γη ώστε μέσω των μεγάλων αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών να κερδοσκοπούν συγκεκριμένα συμφέροντα, τώρα κάποιοι θέλουν να βγάλουν χρήματα και από τα σκουπίδια μας.

Θα τους εμποδίσουμε.

Η πρώτη μας δράση έρχεται με την καμπάνια «Ένα λεωφορείο για την Κερατέα» την Κυριακή 17 Απρίλη (πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο www.kdrasi.wordpress.com), γιατί η Κερατέα είναι τόσο μακριά μα, όπως φαίνεται, και τόσο κοντά!




ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ

Κίνηση συντονισμού πολιτών Πελοποννήσο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου