Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΔΝΤ Eισηγείται μέτρα συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα......


Καταργήσεις δημοσίων οργανισμών, αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΚΟ, απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, περιορισμό των κοινωνικών επιδομάτων και αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο, εισηγείται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην κυβέρνηση.

Στην έκθεση που συνέταξε το κλιμάκιο του ΔΝΤ στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολογήσεως της εφαρμογής του Μνημονίου από την Ελλάδα, υπογραμμίζεται πως κατά την επόμενη επιθεώρηση του οικονομικού προγράμματος τον Μάρτιο θα εξετασθεί ο νέος γύρος μεταρρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό το ΔΝΤ προτείνει στην Ελλάδα την υιοθέτηση των εξής πρόσθετων μέτρων για την περίοδο 2012 –2014 :

-Για τον δημόσιο τομέα το ΔΝΤ ζητεί κατάργηση φορέων που δεν παράγουν έργο, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο, ώστε να τερματιστούν οι επικαλύψεις. Στο ίδιο πλαίσιο ζητεί απλοποίηση του τρόπου λειτουργίας του δημόσιου τομέα.

-Για το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο ζητεί πάγωμα των προσλήψεων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αύξηση των ωρών εργασίας από τις 7 στις 8 και εναρμόνιση των συνθηκών με εκείνων του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, ζητεί απλούστευση του μισθολογίου, με μείωση των επιδομάτων ως αναλογία του βασικού μισθού και σύνδεσή τους με την εργασία που εκτελείται, αλλά και την εισαγωγή πλαφόν σε αυξήσεις και προαγωγές, ώστε να χορηγούνται πέραν της διετίας.

-Για τις ΔΕΚΟ προτείνει αύξηση των τιμολογίων προκειμένου να περιορισθούν τα κόστη, μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακών φορείς, πάγωμα προσλήψεων, συρρίκνωση προσωπικού, περιορισμό λειτουργικών δαπανών και μείωση του μισθολογικού κόστους.

-Στο σκέλος της φορολογίας προτείνει νέες αλλαγές στον ΦΠΑ με περαιτέρω μείωση των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και εξάλειψη της γεωγραφικής διαφοροποίησης (π.χ. νησιά). Ακόμη, το Ταμείο ζητεί μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Προτείνει δε μείωση των συντελεστών αποσβέσεων, εξάλειψη των εξαιρέσεων από την υποχρέωση καταβολής φόρου και καλύτερο έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών. Στο ίδιο πλαίσιο ζητεί εξορθολογισμό της φορολογίας κεφαλαίου.

-Για τις κοινωνικές παροχές ζητεί την μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας και εξάλειψη παροχών που αποδίδονται εις διπλούν.

Τέλος, το ΔΝΤ ζητεί μείωση των αμυντικών δαπανών για όλο το διάστημα έως το 2014.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου