Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Σε ενιαίο φορέα υγείας τα νοσοκομεία.....

Κάτω από την ομπρέλα ενιαίου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ο οποίος θα είναι πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, θα ενταχθούν πλέον τα κέντρα υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία, τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και τα πολυϊατρεία και οι συμβεβλημένοι γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων.


Αυτό προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εξήγησε ότι ο ενιαίος αυτός φορέας θα εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας και θα είναι υποχρεωμένος ανά τρεις μήνες να αναφέρει εγγράφως ό,τι έχει πράξει στις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.

Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται τί θα γίνει με την ένταξη στον φορέα των γιατρών των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα εκείνων του ΙΚΑ, καθώς είναι σε ιδιαίτερο καθεστώς εργασιακών σχέσεων. Αυτό οδήγησε το υπουργείο Υγείας να επιλέξει ο φορέας αυτός να είναι πρόσωπο δημοσίου δικαίου και όχι ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου.

Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία κεντρικού φορέα ο οποίος θα μπορεί να είναι ακόμη και ιδιώτης - μία τράπεζα με έναν άλλον οργανισμό - για την διενέργεια των διαγωνισμών και των προμηθειών. Ο φορέας αυτός θα έχει την ευθύνη για την αποθήκευση υγειονομικού και ιατροτεχνολογικού υλικού για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι ο φορέας θα εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας, ενώ δεν προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία του πριν από το τέλος του επόμενου χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου