Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Αγριο παζάρι αλλά και σηµεία σύγκλισης για το µέλλον των µισθών σηµειώθηκαν χτες σε ανεπίσηµη συνάντηση µεταξύ εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων....

Αγριο παζάρι αλλά και σηµεία σύγκλισης για το µέλλον των µισθών σηµειώθηκαν χτες σε ανεπίσηµη συνάντηση µεταξύ εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ - ΣΕΒ - ΓΣΕΒΕ - Εµποροι), του γ.γ. του υπ. Εργασίας κ. Δ. Δασκαλάκη και του καθηγητή κ. Ι. Κουκιάδη.

Οι διαπραγµατεύσεις θα συνεχιστούν ώστε το υπουργείο Εργασίας, αν επιτευχθεί συµφωνία και αφού εγκριθεί από την τρόικα, να προχωρήσει στη νοµοθέτηση εντός του Δεκεµβρίου.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, τα 4 σηµεία σύγκλισης είναι τα εξής:

1 Για την επέκταση των κλαδικών συµβάσεων θαγίνει αποστολή υποµνήµατος στον Πρωθυπουργό αλλά και στην τρόικα ώστε να παραµείνει το σηµερινό καθεστώς.

2 Η µείωση µισθών µέσω των επιχειρησιακών συµβάσεων στην υπεροχή τουςέναντι των κλαδικών θα φθάνει το 10-12 %. 3 Η διάρκειά τους να είναι έως 2 έτη και στο διάστηµα αυτό να µην γίνονται απολύσεις.

4 Σε επιχειρήσεις µεπροσωπικό έως 20 άτοµα θα δηµιουργηθούν ενώσεις προσώπων που θα αναλάβουν τις διαπραγµατεύσεις µε τους εργοδότες.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλοπουλος,σε χτεσινοβραδινή του δήλωση, µετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στα γραφεία του Συνδέσµου, ανέφερε ότι «σε πείσµα τών κατ’ επάγγελµα αρνητών της κοινωνικής συνεννόησης, οι κοινωνικοί εταίροι δεν απεµπόλησαν σήµερα το δικαίωµα καιχρέος τουςνα συζητούν και να αναζητούν κοινές λύσεις σε κοινά προβλήµατα». «Πεποίθηση µου», πρόσθεσε, «είναι ότι οι κοινωνικοί εταίροι διαθέτουν την απαιτούµενη νηφαλιότητα για να συγκλίνουν στα εργασιακά ζητήµατα που ανακύπτουν µέσα απότην εφαρµογή του Μνηµονίου µε στόχο την προστασία της απασχόλησης και τη στήριξη της ανάπτυξης. Μολονότι είναι φυσικό να υπάρχουν µεταξύ µας επί µέρους αποκλίσεις, µας ενώνει η αγωνία να προστατεύσουµε στο µέτρο του δυνατού τις επιχειρήσεις και τουςεργαζοµένους µας από τις επιπτώσεις της κρίσης, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Τονίζεται ότι στο επικαιροποιηµένο Μνηµόνιο προβλέπεται η επικράτηση των επιχειρησιακών συµβάσεων εργασίας έναντι των κλαδικών, γεγονός πουοδηγεί στονιδιωτικό τοµέα σε µειώσεις µισθών έως 25%.

Ως προς τη δυνατότητα επικράτησης των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συµβάσεων εργασίας, στο αναθεωρηµένο κείµενο αναφέρεται ότι «η επικράτηση των επιχειρησιακών συµβάσεων θα γίνεται υπό την αίρεση της ύπαρξης αναγκαίων περιορισµών». Με τη νέα ρύθµιση:

- Οι όροι και οι προϋποθέσεις απόκλισης των επιχειρησιακών συµβάσεων από τις κλαδικές θα γίνει όχι ανέλεγκτα, όπως αρχικάπροβλεπόταν, αλλά κάτω από όρους και διαδικασίες. -Διασφαλίζεται πλέον ότιοι επιχειρησιακές συµβάσεις θα αποκλίνουν µόνο από τις κλαδικές και οµοιοεπαγγελµατικές συµβάσεις καιόχι από τη ΓενικήΣυλλογική Σύµβαση Εργασίας, που θα εξακολουθήσει να είναι το πάτωµα για τις αποδοχές των εργαζοµένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου