Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Απαραίτητη η αναβάθμιση του ρόλου των αγροτικών συνεταιρισμών ενόψει της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.....

Σημαντική παρέμβαση σχετικά με το συνεταιριστικό κίνημα πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας, Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Κόλλιας, στα πλαίσια της ιδιαίτερα επιτυχημένης εισήγησής του για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, παρουσία στελεχών αγροτικών συνεταιρισμών και Βουλευτών της παράταξης. Στην ομιλία του ο κ. Κόλλιας μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Οι σύγχρονες προκλήσεις, αλλά και οι νέοι ορίζοντες που ανοίγονται σήμερα για τον αγροτικό τομέα στην Ευρώπη, καθιστούν την αγροτική οικονομία σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης και προόδου. Δυστυχώς, την ίδια στιγμή που η ζήτηση τροφίμων παγκοσμίως αυξάνεται και τα κέρδη της βιομηχανίας είναι τεράστια, οι αγρότες δεν καρπώνονται ούτε στο ελάχιστο τα οφέλη που προκαλούνται. Οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί βρίσκονται αντιμέτωποι με εμπόρους, με μεσάζοντες, με μεγάλες βιομηχανίες και, βεβαίως, με την τεράστια αγοραστική δύναμη των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών είναι το μόνο μέσο που διαθέτει ο αγρότης για να είναι ανταγωνιστικός και να διεκδικήσει το μερίδιο που του αναλογεί.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα λειτουργούν 40.000 αγροτικοί συνεταιρισμοί, που διαχειρίζονται το 50% της αγροτικής παραγωγής και βιομηχανίας. Η Ελλάδα διαθέτει κάπου 6.500 συνεταιρισμούς, δυστυχώς όμως ο κύκλος εργασιών είναι σχεδόν 100 φορές μικρότερος από τον αντίστοιχο των άλλων χωρών. Αυτά τα νούμερα είναι ενδεικτικά της αδράνειας και της νοσηρότητας που επικρατεί σήμερα στους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Οι Ευρωπαϊκοί Συνεταιρισμοί σήμερα ζητούν επιτακτικά να ανοίξει ο δρόμος στις οργανώσεις παραγωγών προς το λιανικό εμπόριο. Ζητούν την ενίσχυση της θέσης των αγροτών και των συνεταιρισμών τους στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων που θα τους εξασφαλίζει δικαιότερα μερίδια από τις λιανικές πωλήσεις. Στην Ελλάδα δυστυχώς ακόμα συζητούμε εάν θα καταφέρουμε να οργανώσουμε δημοπρατήρια χονδρικής.
Η κατάσταση είναι γνωστή και η Κυβέρνηση δεν βοηθάει, αφού μήνες τώρα μαγειρεύει το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς χωρίς αποτέλεσμα. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στο συνεταιριστικό κίνημα, πιστεύει στην οργάνωση και τη συλλογική δράση. Παραμένουμε προσηλωμένοι στις θέσεις που έγιναν ομόφωνα αποδεκτές από τα αγροτοσυνεταιριστικά στελέχη μας. Συγκεκριμένα:
Εξυγίανση των αδρανών και χρεωμένων συνεταιρισμών, με πλήρη απενεργοποίησή τους, σε πρώτη φάση και οριστική εκκαθάρισή τους στη συνέχεια.
Δημιουργία κλαδικών συνεταιριστικών οργανώσεων σε όλα τα επίπεδα, με όμοια ή ομοειδή προϊόντα, χωρίς γεωγραφικά όρια, που θα μας φέρει πιο κοντά στο κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο.
Και, αναδιοργάνωση του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος σε επιχειρηματική βάση, με οικονομικά κριτήρια και στόχους.
Η ενίσχυση των συνεταιρισμών πρέπει να είναι αίτημα στη νέα ΚΑΠ. Πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους, να τους δοθεί διέξοδος στο λιανικό εμπόριο, στο οποίο σήμερα δεν συμμετέχουν. Πριν όμως φτάσουμε στην Ευρώπη οφείλουμε εδώ, στην Ελλάδα, να κάνουμε αποφασιστικά βήματα. Η νοσηρή εικόνα με τους αδρανείς συνεταιρισμούς, με τους αγρότες επιφυλακτικούς, για να μην πω εχθρικούς, στην ιδέα της συλλογικής οργάνωσης πρέπει να αλλάξει και μάλιστα πολύ σύντομα. Οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει και χρειαζόμαστε ισχυρές οργανώσεις, με δυνατή φωνή, που θα διεκδικήσουν για τον Έλληνα αγρότη μία θέση ανταγωνιστική στο παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου