Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Σε πολιτικό ναρκοπέδιο εισέρχεται από τον νέο χρόνο η κυβέρνηση......

Σε πολιτικό ναρκοπέδιο εισέρχεται από τον νέο χρόνο η κυβέρνηση και µια προσεκτική παρατήρηση των όσων την περιµένουν κάνει το 2010 να µοιάζει µε υγιεινό περίπατο.

Η προσωπική απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να µεταθέσει για τις αρχές του 2011την παρουσίαση του νοµοσχεδίου γιατο άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων επιβεβαίωσε ουσιαστικά τηνπρόθεση της κυβέρνησης να χρησιµοποιήσει την περίοδο των εορτών για να αναλάβει δυνάµεις που θα της φανούν χρήσιµες στις δύσκολες µέρες που την περιµένουν και οι οποίεςµπορεί να οδηγήσουν οπουδήποτε – ακόµη καισε πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο...

Το σενάριο αυτό, που απασχολεί έντονα το Μέγαρο Μαξίµου, συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά µε την κατάσταση που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία παρουσιάζει φαινόµενα... αυτονόµησης από την ακολουθούµενη κυβερνητική πολιτική. Είναι ενδεικτικό ότι κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος αποκάλυψε στα «ΝΕΑ» ότι πέραν της γενικής εκτίµησης ότι το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων δεν µπορούσε να γίνει τώρα λόγω της αναταραχής που επικρατεί στην κοινωνία µετά τα τελευταία κυβερνητικά µέτρα, µια σηµαντική παράµετρος στην απόφασηπερί µετάθεσης του θέµατος στα τέλη του επόµενου µήνα έχει να κάνει µε τη στάση πουτηρούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστηµα. Σύµφωνα µε το κυβερνητικό στέλεχος «αν ανακοινώναµε ότι εγκρίναµε το νοµοσχέδιο για το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων την Τρίτη, την Τετάρτη είναι σίγουρο ότι δεν θα µπορούσαµε να ψηφίσουµε προϋπολογισµό. Ο προϋπολογισµός θα καταψηφιζόταν». Και έσπευσε να εξηγήσει ότι τα µισά µέλητης Κοινοβουλευτικής Οµάδας είναι δικηγόροι που πλήττονται από τις αλλαγές και ένας σηµαντικός αριθµός πολιτικοί µηχανικοί.

«Οχι σε νέα λάθ η». Αλλο κυβερνητικό στέλεχος που ρωτήθηκε σχετικάµε τον κυβερνητικό ελιγµό περί µετάθεσης του ανοίγµατος των κλειστών επαγγελµάτων τον επόµενο µήνα ανέφερεπως «τι νοµοσχέδιονα εγκρίναµε, που δεν υπήρχε νοµοσχέδιο. Αλλά και να υπήρχε, πάλι λάθος θαήταν να το εγκρίναµε τώρα, παραµονή του κλεισίµατος της Βουλής για τις γιορτές». Οπως εξήγησε, «θα κάναµε το ίδιο λάθος που κάναµε και µε το νοµοσχέδιο για τις µεταφορέςπου κατατέθηκε ελάχιστη ώρα πριν ολοκληρωθεί το τµήµα διακοπών της Βουλής, µε αποτέλεσµα να παραλύσει στη συνέχεια η χώρα από την απεργία των φορτηγατζήδων, που απεργούσαν για ένα νοµοσχέδιο το οποίο δεν µπορούσε να γίνει νόµος».

Οι έµµεσες επικρίσεις στον υπουργό Οικονοµικών είναι ίσως µια πτυχή τηςόλης υπόθεσης,είναι όµως ενδεικτική του κακού κλίµατος πουεπικρατείκαι στοεσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς υπάρχουν υπουργοί και µάλιστα σε νευραλγικά υπουργεία οι οποίοι όχι µόνο δεν συνεργάζονται απευθείας, αλλάδεν ανταλλάσσουνούτε «καληµέρα»!

Επιβαρηµένηεικόνα . Το ζήτηµα έχει απασχολήσει τον Πρωθυπουργό, αλλά είναι προφανές ότι εντάσσεται και αυτόστον γενικό εκνευρισµό που επικρατεί στην κυβέρνηση εξαιτίας των συνεχών λαθών που γίνονται και τα οποία επιβαρύνουν την ήδηεπιβαρηµένη εικόνα της κυβέρνησης στην κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι από διάφορες πλευρές στο εσωτερικό της κυβέρνησης εκφράζονται ζωηρές αµφιβολίες για το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να είναι συνεπής µε το χρονοδιάγραµµα που έχει θέσειη τρόικα και από την πιστή τήρηση του οποίου εξαρτάται απολύτως τόσο η εκταµίευση της 4ης δόσης του δανείου τονΜάρτιο όσο και η επιµήκυνση της αποπληρωµής τουδανείου των 110 δισ. ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, που πιέζει τους υπουργούς σε κάθε ευκαιρία να τηρήσουν το χρονοδιάγραµµα (το έκανε στο άτυπο Υπουργικό Συµβούλιο της ∆ευτέρας και το επανέλαβε ουσιαστικά και στο τακτικό Υπουργικό Συµβούλιο της Τρίτης), θεωρεί ότι η κυβέρνηση µπορεί να τηρήσει τα υπεσχηµένα. Και µάλιστα ότι θα καταφέρει να ξεπεράσει επιτυχώς τα εµπόδια.

Εκρηκτικό µεί γµα. Πάντως, µε τη µετάθεση του ανοίγµατος των κλειστών επαγγελµάτων στα τέλη Ιανουαρίου (υποτίθεται για να δοθεί χρόνος για διαβούλευση µε τους εκπροσώπους των ενδιαφεροµένων) στην πραγµατικότητα ο κ. Παπανδρέου τοποθέτησε ένα ακόµη βουνό µεταξύ εκείνων που θα πρέπει να υπερβεί.

Αυτά συν οι αλλαγές στο πολιτικό σύστηµα, καθώς και ο νέος εκλογικός νόµος για τον οποίο ο κ. Παπανδρέου έχει δεσµευτεί ότι η κυβέρνηση θα φέρει σύντοµα στη Βουλή, συνθέτουν ένα εκρηκτικό µείγµα το οποίο µπορεί δυνητικά να αποτελέσει θρυαλλίδα στα θεµέλια της κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτόν ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε µια προσπάθεια αποφόρτισης της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, υποσχόµενος ότι σύντοµα – και µάλιστα µέσα στον Ιανουάριο – θα συγκαλέσει την Κ.Ο. προκειµένου να δώσει την ευκαιρία στους βουλευτές να µιλήσουν, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο για τη σύγκληση πανελλήνιας συνδιάσκεψης για τον Μάρτιο του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου